James Harries - známý neznámý hudebník

Praha – Britský zpěvák a skladatel James Harries žije přes dvacet let v Česku. Pokud si myslíte, že jste ho ještě nikdy neslyšeli, pravděpodobně se mýlíte. Jeho písně zní ve Snowboarďácích, Rafťácích, Bobulích a právě skládá i hudbu pro další český film - Lidice. Nedávno si odskočil do Ameriky natočit novou desku Growing Pains, která vyjde v březnu. Na jeho předchozí alba kritika chválou nešetřila. Rozhovor s Jamesem Harriesem si můžete poslechnout v záznamu pořadu Kulturama.

Rodák z Manchesteru vystupuje po celém světě – v Olomouci i v New Yorku. Hraje v klubech, na festivalech a klidně si stoupne i na ulici. Do bývalého Československa přijel před dvaceti lety autobusem se školní kapelou, tenkrát ještě jako tenorsaxofonista. Zanedlouho se v Praze usadil, začal skládat hudbu a ságo vyměnil za kytaru.

Harriesův hudební životopis je rozmanitý: začínal jako jazzový tenorsaxofonista, prošel si praxí garážového rockera i zpěváka keltpunkové skupiny. V současnosti je především folkovým písničkářem. „Něco mezi jazz, rock a country,“ říká o své hudbě, kterou sám nedovede zařadit do konkrétní škatulky.

Na české hudební scéně se pohybuje nejen jako interpret svých vlastních písní, ale i jako skladatel. „Teď se snažím dělat hudbu pro film Lidice,“ prozradil. Jeho singl s názvem 15 z doprovodného hudebního projektu ke snímku odkazuje na hranici dospělosti, po jejímž překročení mohli být chlapci – jako muži – zastřeleni.

Živě si lidé mohou Harriese poslechnout v únoru, kdy vyráží na turné ke své poslední desce Growing Pains, kterou natočil v kostele za jediný den. 1. 2. zahraje v Galerii Dvanáctka ve Zlíně, 2. 2. v M-Klubu ve Valašském Meziříčí, 3. února v KD Kroměříž; turné zakončí 9. 3. v pražském Paláci Akropolis.