Decadence není nikdy dost

Praha - V nakladatelství Arbor vitae vychází výpravná publikace Decadence Now! Za hranicí krajnosti, která navazuje na stejnojmennou výstavu, již uspořádala Galerie Rudolfinum od 30. září 2010 do 2. ledna 2011. Kniha obsahuje 338 stran a 185 ilustrací. K některým dílům dodali své komentáře vystavující umělci. Vydání knihy se plánovalo na začátek výstavy, nakonec vyšla v prosinci.

Vstupní část knihy autora Otto M. Urbana je věnována teoretickému úvodu, který objasňuje nejen genezi celého projektu, ale i podrobněji rozebírá jednotlivá témata. Publikace je strukturována, podobně jako výstava, do pěti základních kapitol:

I. Krajnost sebe: bolest (Robert Mapplethorpe, Pierre et Gilles, Matthew Barney, Cindy Sherman, Gilbert and George, Yasumasa Morimura ad.).

II. Krajnost těla: sex (Jeff Koons, NIBA, Andres Serrano, Joel-Peter Witkin ad.).

III. Krajnost krásy: pop (David LaChapelle, Pierre et Gilles, Paolo Schmidlin, Shimon Okshteyn, Daniel Edwards, Zbigniew Libera ad.).

IV. Krajnost mysli: šílenství (David Bailey & Damien Hirst, Catherine Opie, Jake a Dinos Chapmanovi, Gottfried Helnwein ad.).

V. Krajnost života: smrt (Steven Gregory, Joel-Peter Witkin, Keith Haring, Ivan Pinkava, Václav Jirásek ad.).

V obrazovém doprovodu knihy je i několik děl, která se nakonec na výstavě neobjevila. Každé dílo doprovází komentář, v řadě případů se s žádostí o původní text podařilo kontaktovat přímo samotné umělce, pokud taková možnost nebyla, je dílo uvozeno pasážemi ze starších rozhovorů nebo autorských textů. Publikace je doplněna podrobným biografickým a bibliografickým oddílem. Vychází souběžně v české i anglické verzi. 

Nakladatel oslovil všechny vystavující umělce či zastupující galerie s prosbou o dodání textu k dílům, která se objevila v Rudolfinu. „Příspěvky se vracely velmi pomalu, ale stálo to za to,“ řekl Martin Souček z nakladatelství Arbor vitae.

„Výstava Decadence Now! Za hranicí krajnosti byla nejúspěšnějším projektem za sedmnáctiletou historii Galerie Rudolfinum,“ řekl ředitel galerie Petr Nedoma. Potěšilo ho, že se podařilo vše zorganizovat, díla proslulých autorů do Prahy zapůjčili sběratelé a instituce z různých koutů světa. Výstavu vidělo rekordních více než 56 000 lidí. Reakce na výstavu byly rozporuplné, některým připadala vystavená díla příliš šokující a leckdy na hranici kýče. S obdobnou kritikou se ale podle Nedomy počítalo.

Na koncepci a hlavním textu publikace pracoval kurátor výstavy Otto M. Urban, graficky knihu upravil Robert V. Novák. Publikace se bude prodávat za 1990 korun.