Odcházení přichází pomalu

Praha - Václav Havel dokončuje filmovou verzi divadelní hry Odcházení. Poprvé tak není jen dramatikem, autorem scénáře, ale také režisérem. Dnes večer bude mít v kinech premiéru první filmový sestřih ukázek z tohoto snímku. Ve filmovém zpracování vystupují Josef Abrhám coby kancléř, který odchází z politiky, a Dagmar Havlová jako jeho filmová partnerka. Jako dramatik byl Václav Havel zvyklý, že režiséři jeho hry zpracovali po svém a často v nich pak našel i to, co v nich nikdy nebylo. Za výsledek filmu Odcházení odpovídá sám.

„K stáru mě najednou zaujala myšlenka, že bych interpretoval sám sebe. Ale byl to můj první film a předpokládám také poslední,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT24 autor scénáře a režisér Václav Havel.

Ve zvukovém studiu České televize se nyní dokončuje nahrávání filmové hudby k Odcházení. Autorem je Michal Pavlíček. Spolupráci celého filmového štábu Václav Havel chválí. „Všechno fungovalo, všichni poslouchali. Když jsem řekl, že bych si dovedl na onom místě představit to, či ono, ono to tam druhý den opravdu bylo. Na to jsem vůbec nebyl zvyklý, že lidi takhle poslouchají,“ komentoval průběh natáčení Havel.

K obsazení a následné režii své manželky Havel v rozhovoru uvedl: „Především musím zdůraznit, že to je postava divadelní, která nemá s mojí reálnou ženou nic společného, není to o ní. Nicméně přiznávám, že jsem na to myslel, že ona by tu roli hrála, a jsem rád, že ji posléze skutečně hrála a myslím si, že dobře.“

„Filmové zpracování se od divadelního odlišuje hlavně v režijním pojetí, v aranžmá, v atmosféře a podobně. Samotný text jsem moc nepředělával, spíš jsem škrtal. V divadelní verzi jsou dlouhé pasáže, kdy se tam vznáší hlas autora, což ve filmu vůbec není. Film prostě neunese to, co divadlo,“ upozornil dále Havel.

Pokud se téma Odcházení týká, Havel uvedl, že se jedná o základní, obecné téma. „Nepřetržitě něco odchází i přichází. Změna patří k životu. Střídají se doby, střídají se garnitury politiků, svět se mění. Ta hra je zároveň o ztrátě domova. Každý jsme někde zakořeněn, a když změna přichází, my jsme vytrháváni z těch svých kořenů. To všechno jsou základní existenciální témata, kterých bych se rád dotknul,“ uzavřel Václav Havel.

Komorní drama o ztrátě moci se natáčelo v památkově chráněném objektu vily Čerych v České Skalici a závěrečné scény na zámku v Ploskovicích. Filmové Odcházení bude mít slavnostní premiéru 24. března.