RodchenkoFest - týden s ruským designem

Praha – Společný prostor kulturní spolupráce mezi ruskými a evropskými designéry by rád vytvořil nový festival – Týden ruského designu RodchenkoFest. Pojmenován je podle předního představitele ruské avantgardy, zakladatele konstruktivismu Alexandra Rodčenka. Festival není jednorázovou záležitostí, na rozmanitých akcích prezentuje největší úspěchy ruského designu a naopak seznámuje ruské designéry s českou kulturou. První týden ruského designu probíhá od 23. do 30. ledna v galerii K4.

Součástí festivalového programu je řada výstav, prezentací, studijních, vzdělávacích a kulturních akcí. Prostřednictvím několika menších expozic budou představeny práce významných moskevských designových studií, jako je Design Depo, Ostengruppe-ZOLOTOgrup, plakáty Jurije Gulitova a Erkena Kagarova nebo Gulitovavův artprojekt Kaligrafické ňu. Na festivalu se také bude prezentovat moskevský designérský časopis Kak a mezinárodní bienále grafického designu Zlatá včela. Tvorbu Alexandra Rodčenka návštěvníci neuvidí, ale představit by se podle organizátorů měl na některé z výstav příští rok.

V rámci prvního týdne navíc proběhne Pražská škola designu určená designérům a grafikům z Ruska. Jako učitelé v ní vystoupí slavní představitelé ruského designu: Andrej Amlinskij, Petr Bankov, Jevgenij Dobrovinskij, Sergej Serov, Valentina Udinceva, a také čeští (například studio Oficina) a rakouští designéři. Část přednášek bude přístupná i veřejnosti.

Festival chce především vytvořit prostor pro pevnější spolupráci mezi ruskými a evropskými, designéry. „Evropané se totiž málo zajímají o ruský design a Rusko zase svůj design v Evropě málo prezentuje,“ vysvětlil Vadim Adonin, kurátor výstavy ve studentském klubu K4, který hostí první týden RodchenkoFestu.

Oganizátor festivalu je studio designu DubleV (Praha) ve spolupráci s Akademií grafického designu (Moskva), Vyšší akademickou školou grafického designu (Moskva), Ruským designcentrem (Praha), Fondem Golden Bee a Centrem rozvoje designu (Moskva).

Alexandr Rodčenko (1891-1956) je světoznámý umělec ruské avantgardy, zakladatel konstruktivismu, také průmyslový, divadelní, grafický designér, fotograf, který objevil zásady ostrého úhlu záběru. Jeho práce, které spojují dokumentárnost s expresní kompozicí, ovlivnily vývoj fotografie po celém světě.

Spolu se svým kamarádem a spolubojovníkem Vladimírem Majakovským byl Rodčenko jedním z prvních funkcionářů sovětské reklamy, je autorem mnohých plakátů s texty Majakovského, filmových plakátů k filmům Dzigi Vertova a Sergeje Eizenštejna. Rodčenko byl profesorem VCHUTEMASu, kde společně s Bauhausem jako první ve světě vytvořili pedagogický systém odborné přípravy designérů.

  • Z tvorby ruského designéra Petra Bankova zdroj: Týden ruského designu RodchenkoFest http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2270/226928.jpg
  • Z tvorby Alexandra Rodčenka zdroj: Týden ruského designu RodchenkoFest http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2270/226930.jpg