Jak přežít svůj život, zjistí i v Rotterdamu

Rotterdam - Nový film Jana Švankmajera Přežít svůj život bude zastupovat českou filmovou tvorbu na 40. ročníku Mezinárodního filmového festivalu, který se v holandském Rotterdamu koná od 26. ledna do 6. února. Uveden bude v oficiálním programu, na koprodukční trh CineMart byl zároveň vybrán Švankmajerův projekt Hmyz. V doprovodném programu představí výtvarnou tvorbu tvůrce výstava jeho koláží.

Rotterdamský filmový festival má široký záběr ve výběru filmů. K vidění jsou tam snímky uznávaných i méně známých režisérů. Zastoupena je hraná, dokumentární i krátkometrážní tvorba. „Není to reprezentační festival, jako jsou Cannes, Benátky nebo to, o co se snaží Karlovy Vary, není to festival hvězd, celebrit filmového světa, tam se opravdu promítají filmy,“ uvedl k rotterdamské přehlídce Jan Švankmajer.

Jeho snímek se bude promítat v nesoutěžní sekci Spectrum Tato, která upozorňuje na výrazné filmové počiny roku, nové práce osobitých autorů a na aktuální, silné a inovativní filmy. Přežít svůj život se bude v této sekci promítat čtyřikrát. „Takový film jako Přežít svůj život nemá vůbec šanci dostat se do normální distribuce,“ domnívá se Švankmajer, „protože kina ve světě vlastní velké americké distribuční firmy, které mají zájem promítat hlavně americké trháky.“

Rozhovor s Janem Švankmajerem (zdroj: ČT24)

Součástí festivalu v Rotterdamu je 28. koprodukční trh CineMart, který se uskuteční od 30. ledna do 2. února. Každoročně představuje několik desítek vybraných projektů. Filmovým profesionálům z celého světa nabízí možnost prezentace filmů i možnost najít potenciální partnery pro jejich realizaci.

V Rotterdamu nabídne Švankmajer i Hmyz

Švankmajerův projekt s pracovním názvem Hmyz představí produkční společnost Athanor. „Budeme se snažit získat nějakého koproducenta,“ doplnil Švankmajer. Jeho nejnovější počin bude prý adaptací povídky. „Námět jsem vytáhnul ze šuplíku, je z počátku 70. let. Ochotníci na malém městě zkoušejí hru bratří Čapků Ze života hmyzu, a ta hra se promítne do jejich osudů,“ prozradil.  

Doprovodný program festivalu nabídne také výstavu Švankmajerových koláží z filmu Přežít svůj život. K vidění bude v Českém centru v Rotterdamu od 1. února do 7. března. 

Jan Švankmajer a Václav Helšus při natáčení filmu Přežít svůj život
Zdroj: ČT24/Bontonfilm