Jeden svět potřebuje vaši energii jinde

Praha - Třináctý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se uskuteční v Praze od 8. do 17. března, chce letos oslovit diváky sloganem Vaše energie je potřeba jinde! „Festivalovým mottem chceme upozornit na to, kolik času všichni věnujeme nepodstatným činnostem. Přitom se stačí zajímat o to, co se děje kolem nás a svou energii využít spíše k tomu, aby se věci rozhýbaly k lepšímu,“ vysvětlila ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

Téma občanského aktivismu podle Kulhánkové prostupuje napříč všemi letošními programovými kategoriemi. K hlavním tématům letošního ročníku patří ožehavý fenomén korupce a aktuální problematika života seniorů. Už tradičně uvede festival filmy s ekologickou a genderovou tematikou. Vybrané snímky se po Praze představí také v 34 regionálních městech.

Jeden svět chce letos své návštěvníky k aktivnímu postoji inspirovat nejen filmy, ale také interaktivními úkoly, které budou přichystány v jednotlivých kinech a umožní jim na vlastní kůži něco vyzkoušet, zažít a naučit se. „Rádi bychom zdůraznili, kolik toho lidé mohou dokázat třeba i drobnými činnostmi v rámci občanské společnosti,“ doplnila hlavní koordinátorka doprovodných akcí Iva Bartošová.

Slogan Vaše energie je potřeba jinde! bude provázet letošní ročník festivalu Jeden svět na jeho vizuálu i ve znělce. Autory konceptu jsou výtvarnice Pauline Kerleroux a režiséři oceňovaných dokumentů Poustevna, das ist Paradies či Ženy SHR Martin Dušek a Ondřej Provazník. Z jejich dílny pochází také letošní znělka, na níž se podíleli hudební skladatel Ondřej Anděra (autor titulkové písně k filmu Pouta a frontman skupiny WWW), choreografka Divadla bratří Formanů Veronika Švábová a herečka Kristýna Liška Boková, která nedávno získala Cenu české filmové kritiky za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli ve snímku Občanský průkaz.

Jeden svět 2011
Zdroj: ČT24/Festival Jeden svět