K berounským Trilobitům patří už i František Filip

Beroun – Filmový a televizní svaz (FITES) vyhlásil v sobotu večer v Berouně ceny Trilobit za původní díla filmové a televizní tvorby. Odborná porota vybírala více než ze stovky domácích snímků, na vzniku většiny oceněných se podílela Česká televize. V rámci večera převzal také režisér František Filip Cenu Vladislava Vančury za dlouholetou kultivaci televizní tvorby a podíl na její proměně v autonomním uměleckém odvětví.Dokument Olgy Sommerové o udílení cen i vítězných snímcích uvede Česká televize 12. února na druhém programu.

Porotci zhlédli přes stovku snímků. „Ani letos neměla porota lehkou práci. Už proto, že ambicí jejích členů je vidět všechno, aby hodnocení bylo co nejobjektivnější,“ dodal předseda poroty Tomáš Pilát.

Trilobita za film Pouta získal režisér Radim Špaček. Jeho snímek začátkem roku zvítězil v pěti z jedenácti kategorií nových Cen české filmové kritiky. Za režiséra, který je v zahraničí, převzali ocenění producent Vratislav Šlajer a scenárista Ondřej Štindl.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Porota udělila Trilobita i Lucii Seifertové a Pavlu Koutskému za vtipné animované filmové leporelo pro děti i dospělé Dějiny udatného českého národa, Martinu Ryšavému za dokument Medvědí ostrovy a dokumentaristce Dagmar Smržové. Tu odměnila za snímek Zachraňte Edwardse, v němž zachycuje úsek života manželů začínající rozhodnutím přivést na svět těžce postižené dítě. Výroční cena patří také Tomáši Škrdlantovi za lidskost a empatii, s nimiž sledoval hrdiny svého dokumentu Nevítaní.

Slavnostního aktu se zúčastnil ministr kultury Jiří Besser, který je v Berouně na domácí půdě - do loňského léta tu 16 let starostoval. V té době také těmto cenám poskytl azyl. "Soutěživost obecně přináší zvýšení kvality - a tady ceny uděluje odborná porota, která je nezávislá na komerčních výstupech. I proto mají tyto ceny vysokou hodnotu," uvedl Besser.

Čestná uznání získali Aleš Kisil za portrét velkého českého umělce v dokumentu nazvaném Jindřich Štyrský - Mým očím nutno stále házeti potravu, Martin Dušek a Ondřej Provazník za dokument Ženy SHR, který na pozadí životních příběhů a postojů dvou obyvatelek uhelné pánve ukazuje paradoxy současnosti, a dokumentaristka Andrea Culková za objevný dokument Lise Forell - sem fronteiras. Jeho protagonistkou je česko-německo-židovská malířka dlouhá léta žijící v Brazílii.

Další čestná uznání patří Alexandře Berkové in memoriam a Lence Wimmerové za televizní příběh Nespavost a Igoru Blaževičovi, Šimonu Pánkovi a dalším zakladatelům a organizátorům festivalu filmů s tematikou lidských práv Jeden svět.

Zvláštní cenu získal Radim Procházka za film Náš první hospodář, dokumentující cestu prezidenta Václav Klause na dožínky do Polabí.

Cenu Vladislava Vančury za celoživotní přínos audiovizuální kultuře si odnesl režisér František Filip, který v prosinci oslavil osmdesátiny. Na jeho kontě je kolem 600 dramatických, hudebních a zábavných televizních pořadů a 14 seriálů. „Ceny - to je moje silná stránka. Na tom si zakládám,“ komentoval Filip s nadsázkou získání Trilobita.

Lucie Seifertová (uprostřed) přebírá cenu Trilobit za rok 2010
Zdroj: ČT24