Do Prahy zavítá napodruhé nobelista Walcott

Praha - Nositel Nobelovy ceny za literaturu Derek Walcott měl z karibského ostrova Svatá Lucie přijet na Festival spisovatelů Praha už loni, svou účast ale na poslední chvíli odvolal ze zdravotních důvodů. Na mezinárodní setkání spisovatelů zavítá ovšem do Česka letos. Hosty budou také jihokorejský básník Ko Un nebo nositel americké literární Pulitzerovy ceny Junot Díaz. Prezident festivalu Michael March má prý v záloze ještě jednu celebritu americké literatury, její jméno ale prozradí až koncem února.

Na festival přijedou i autoři původem z Turecka a Iráku. Českým literárním fanouškům se představí Nedim Gürsel, kterého v Turecku obvinili za román Alláhovy dcery z hanobení muslimské víry, a Zülfü Livaneli. Za významnou považují organizátoři rovněž účast Sadda Júsifa, iráckého básníka, který žije v londýnském exilu.

Frankofonní literaturu zastoupí dva klasici poezie, cenami ověnčený básník Michel Deguy a lyrik Werner Lambersy. Na autorských čteních vystoupí několik spisovatelů z Řecka a Česka.

Dvacátý první Festival spisovatelů se koná mezi 16. a 20. dubnem. Hlavní téma letos zní: Někdo to rád horké, ilustruje ho snímek Antonína Kratochvíla ze souboru fotografií Moskevské noci. Jakým směrem se budou diskuse v průběhu přehlídky ubírat, naznačí už první večer na Nové scéně Národního divadla s podtitulem Jak horká byla studená válka.

Hosty loňského ročníku festivalu si můžete připomenout ve videoarchivu, vybraná čtení a diskuse přenášel v přímém přenosu i web ČT24.

Antonín Kratochvíl / Moskevské noci - fotografie ze souboru Moskevské noci doprovázející Festival spisovatelů Praha 2011
Zdroj: ČT24/Festival spisovatelů Praha