Moderní doba Charlieho Chaplina: strojům navzdory

Washington/Praha – Právě 5. února 1936 měl premiéru jeden z nejslavnějších filmů Charlieho Chaplina Moderní doba. Satirická komedie, která si bere na mušku svět moderní průmyslové výroby a zachycuje i tíživou bídu za světové hospodářské krize 30. let, patří k tomu nejlepšímu, co americký komik kdy natočil. Podobně jako další snímky i tento Chaplin sám napsal a režíroval.

Moderní doba byla v čase, kdy už světovou kinematografii zcela ovládl mluvený film, zároveň jeho posledním němým snímkem i více než důstojným rozloučením s ikonickým „věčným tulákem“ v hlavní roli. Dodnes bývá zařazována do nejrůznějších žebříčků nejlepších filmů všech dob. Snímek slavil ohromný úspěch prakticky hned po svém uvedení. V některých zemích, například v Hitlerově Německu a fašistické Itálii, byl však pro údajnou propagaci komunismu zakázán.

Celý film je vybudovaný jako mozaika příběhů a gagů, v nichž se dělník Charlie dostává do tragikomických střetů se stroji a dalšími nelidskými „výdobytky“ industriální civilizace. Chaplin poukazuje na absurdní situaci, kdy člověk slouží stroji namísto toho, aby tomu bylo naopak.

Charlie Chaplin, vlastním jménem Charles Spencer Chaplin (1889-1977) patří k nejslavnějším světovým tvůrcům. Své filmy vytvářel od námětů přes scénář a režii až po hraní v hlavní roli. Svou slávu si vydobyl už v éře němého filmu groteskami. Měl výrazný pantomimický talent, který v mládí uplatnil jak u divadla, tak u cirkusu. V roce 1914 vystvořil snad neslavnější filmovou postavu – komického tuláka Charlieho, která se stala populární po celém světě. V roce 1972 dostal čestného Oscara za celoživotní dílo.

Jiří Voskovec o Charliem Chaplinovi

„Charles Spencer Chaplin je jedním z hrstky géniů našeho století. Jsem pevně přesvědčen, že s perspektivou času se ocitne v jedné řadě s Molièrem a Aristofanem - ve stejném patře s G. B. Shawem… a - v oboru technického objevitelství – ne tak daleko od Shakespeara, jak se na první pohled zdá. Jeho pionýrství v oboru filmové dramaturgie a režie dosud nikdo ani nezačal studovat. Kdyby z kteréhokoliv dnešního filmu kdekoliv na světě bylo možno vystřihnout tradice, symboly, výrazové a technické prostředky, jež Chaplin objevil a zavedl, zbyly by z nejskvělejších současných filmů nesmyslné cáry.“

  • Charlie Chaplin / Moderní doba zdroj: CSFD
  • Charlie Chaplin zdroj: ČT24