Národní divadlo 2011/2012: 4 soubory na 4 scénách

Praha – Na čtyřech scénách Národního divadla, Stavovského divadla, Nové scény a Divadla Kolowrat budou v sezoně 2011/2012 i nadále působit čtyři umělecké soubory: balet, opera, činohra a Laterna magika. Vyplývá to ze slov ředitele Národního divadla Ondřeje Černého. "Mohu garantovat, že nadcházející sezonu odehrajeme v našich stávajících domech tak, jak bylo zvykem doposud a jak ji nyní představujeme veřejnosti," uvedl.

„Kromě toho budeme samozřejmě hrát na všech scénách kmenový repertoár. Na Nové scéně pak budeme pokračovat v uvádění činoherních a baletních titulů našich souborů a v dobře nastartované dramaturgické linii představení pro děti, diskuzních pořadů a dalších dílčích projektů,“ dodal Černý k programu příští sezony.

Celkem uvede Národní divadlo čtrnáct premiér – čtyři operní, osm činoherních, dvě baletní – a řadu dalších projektů. Mezi ně patří například Balet Gala, specifické večery vznikající ve spolupráci s mladými členy souboru baletu nebo pět koncertů z produkce opery Národního divadla.

První premiérou B A L E T U v listopadu letošního roku bude komponovaný večer britského choreografa Christophera Bruce, dlouholetého uměleckého šéfa Ballet Rambert v Londýně. Kromě osobnosti jednoho choreografa je pojítkem celého večera s názvem Moonshine „retro“ pop-folk-rocková hudební scéna, konkrétně The Waterboys, Bob Dylan a Rolling Stones.

V historické budově proběhne druhá premiéra sezony – Šípková Růženka (březen 2012). Perraultova pohádka o dívce, která se píchne o trn a usne na sto let, se na scéně Národního divadla neobjevuje poprvé. Tentokrát se jedná o půvabnou verzi Javiera Torrese, která byla původně vytvořena pro Finský národní balet a nese v sobě podle divadla odkaz francouzsko-ruského choreografa Mariuse Petipy a vše to, co se očekává od tradičního klasického výpravného baletu.

V prosinci bude na Nové scéně uvedena ve světové premiéře inscenace Obrazy. Podobně jako v případě titulu Emotion Collection uváděného v Divadle Kolowrat půjde i v Obrazech o „fúzi“ několika „světů“, které se ale navzájem dobře doplňují. Inscenační tým, jehož součástí je Tereza Helšusová, Jan Budař, Boris Hybner nebo Tomáš Klus, přichystají spolu se souborem baletu večer, v němž nejrůznější výtvarná díla - od jeskynních maleb po surrealismus - divadelně, hudebně a tanečně „ožijí“.

Posledním projektem sezony nebude nová premiéra, ale spíše ohlédnutí zpátky. Festival, který bude retrospektivou téměř všech děl uměleckého šéfa Petra Zusky vytvořených v období 2002–2012. Přehlídka nazvaná Petr Zuska Gala X symbolicky završuje celou jednu dekádu jeho působení v čele baletu Národního divadla.

O P E R A  otevře sezonu Jakobínem Antonína Dvořáka. Již třináctou inscenaci tohoto díla na první scéně tentokrát hudebně nastuduje šéfdirigent orchestru Národního divadla Tomáš Netopil, režisérem bude umělecký šéf opery ND Jiří Heřman. "Hlavní inspirací pro mě bude poetický svět české venkovské školy a charismatická postava pana učitele, který v nás dospělých stále vidí děti, chybující i milující," uvedl ke svému pojetí Heřman.

Událostí pro celou českou operu by měla být světová premiéra nového díla Marka Ivanoviće Čarokraj, která inspiračně čerpá z knihy anglického spisovatele Geralda Durrella Mluvící balík. Po inscenaci opery Kráska a zvíře Philipa Glasse a jazzové buffopery Dobře placená procházka se do Národního divadla vrací inscenační tým Petra a Matěje Formanových. "Kontrast mezi obyčejným a pohádkovým prostředím autorům vznikající opery připomíná podobný kontrast mezi 'normálním' světem a 'podivuhodným' světem opery. Operní dramatizace Durrella má tedy mimo jiné mít s ohledem na mladé a nejmladší diváky i příjemně didaktický smysl – být zábavným průvodcem po světě opery, který má své 'fantastické' zákonitosti a v němž je leccos možné," říká šéfdramaturg opery Národního divadla Ondřej Hučín.

V české premiéře představí Národní divadlo operu Gloriana, už šestý titul skladatele Benjamina Brittena, který první česká scéna uvádí. Autor zvolil pro svou operu, původně psanou ke korunovaci britské královny Alžběty II., rafinovanou formu, v níž se střídají scény davové až pompézní s obrazy velmi niternými a intimními.

„Opera oper“ Don Giovanni v nastudování šéfdirigenta orchestru ND Tomáše Netopila rozezní v červnu Stavovské divadlo, kde toto Mozartovo dílo mělo v roce 1787 světovou premiéru. Při té příležitosti se po více než deseti letech vrátí do Prahy významný anglický operní režisér David Pountney, který již pro Národní divadlo inscenoval opery Julietta a Čertova stěna. "Vztah tohoto jedinečného režiséra světového formátu k české kultuře je opravdu silný. Jeho interpretace českých oper patří na evropských operních scénách k těm nejuznávanějším. Jistě bude genius loci Stavovského divadla velkou inspirací pro jeho pojetí nové inscenace Dona Giovanniho," domnívá se Jiří Heřman.

Operní premiéry doplní i v sezoně 2011/2012 tradiční koncertní řada. Milovníci barokní opery a umění pěvkyně Magdaleny Kožené se mohou těšit na koncert při svíčkách, v němž světová pěvkyně vystoupí společně s orchestrem Collegium 1704 pod taktovkou italského dirigenta Andrey Marcona. Rok 2011 je pro Národní divadlo zároveň oslavou významných životních jubileí tří předních sólistů opery – Evy Urbanové, Ivana Kusnjera a Luďka Veleho. Listopadový operní galakoncert pod vedením dirigenta Roberta Jindry bude věnován právě jim.

Prodej předplatného na sezonu 2011/2011 bude zahájen 1. března. Abonmá obsahuje 35 různých skupin, novinkou jsou dvě skupiny určené rodičům.