Don't Look Now - lynchovský Bolf v Berlíně

Berlín – Berlinale skončilo a čeští filmaři z Berlína zase odjeli, Berlíňané se ale mohou až do 26. března zajít podívat na tvorbu českého výtvarníka Josefa Bolfa, inspirovanou filmem Nicolase Roega. Don't Look Now je tak názvem mysteriózního thrilleru z roku 1973, který byl před časem v anketě magazínu Time Out vyhlášen nejlepším britským filmem všech dob, i výstavy v berlínské pobočce Jiří Švestka Gallery na Zimmestraße.

Inspirace filmem není u Bolfa ojedinělá – připomeňme například předloňskou výstavu v Galerii hlavního města Prahy, pro jejíž název si vypůjčil větu ze snímku Total Recall – ani náhodná. „Bylo by špatně, kdybychom redukovali Josefa Bolfa pouze na malířství,“ domnívá se i galerista Jiří Švestka. „Jak je vidět i v jeho obrazech, hluboce se zabývá filmem, sám točí, připravuje scénu, také dělá komiksy, k nimž píše i texty, takže je to mnohostranný umělec.“

Don't Look Now je příběhem mladých manželů, kteří se vyrovnávají se smrtí své dcery. Bolf se ve své tvorbě vytrvale pohybuje ve světě smutku a emocí, vrací se k tématům odcizení a osamělosti, temné stránce mezilidských vztahů. I jeho obrazy v berlínské galerii udržují temnou, téměř lynchovskou atmosféru filmu.

Bolf v Berlíně: Don't Look Now (zdroj: ČT24)

Takovou má podle Švestky i videoinstalace, která je součástí berlínské výstavy spolu s Bolfovými malbami a kresbami. „Kresby vznikají automatičtěji než malby, není mezi nimi plátno, štětec a technika. Jsou propojeny s jeho filmem,“ upozorňuje Švestka opět na mnohovrstevnatost Bolfovy tvorby.

„Mladý pár ztratí dítě a potom se rozvíjí taková surreálně hrůzostrašná reálná story,“ vrací se galerista k Roegovu snímku. "A to je přesně Bolfův svět, do kterého nás zavede. Je to taková zvláštní realita, přetvoření a zesílení jeho vzpomínek a zážitků. Cílí na stránku, která je v každém z nás a kterou si někde připouští, někdo méně. Josef Bolf si ji připouští tak, že ji převádí do svých obrazů."

Bolf byl v lednu vyhlášen Osobností roku 2010 – v anketě pořádané odborným měsíčníkem o umění Art & Antiques, internetovým časopisem artalk.cz a galerií GAVU Cheb zvítězil u odborné poroty i v hlasování veřejnosti. Jiří Švestka doufá, že Bolfova tvorba zaujme i německé zájemce o výtvarné umění. „Pořád si myslím, že Berlín je město, které historicky tenduje k dobré malbě. Právě proto jsem sem Bolfa vzal, protože si myslím, že tady musí najít odezvu. Reakce jsou zatím zajímavé, rozporuplné, ale to je výraz toho, že je to dobré umění,“ domnívá se galerista.

  • Josef Bolf / Don't Look Now zdroj: Jiří Švestka Gallery http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2340/233926.jpg
  • Josef Bolf / Don't Look Now zdroj: Jiří Švestka Gallery http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2340/233928.jpg
  • Josef Bolf / Don't Look Now zdroj: Jiří Švestka Gallery http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2340/233927.jpg