Gregorian: rocková modlitba mnichů

Hamburk – Hudební producent Frank Paterson přišel na začátku 90. let s nápadem propojit gregoriánský chorál s moderní hudbou. Z této myšlenky postupně vznikla kapela Gregorian, která převádí současné hity do gregoriánského chorálu. K čistému zpěvu mnichů a ozvěnám stěn kostela se tak přidávají elektronické kytary a divoké světelné efekty. Dvanáctičlenná skupina zpěváků se tak věnuje stylu, který je na pokraji hudby klasické a popu, případně je jejich tvorba označována jako Chill-Out. Reportáž o skupině Gregorian lze zhlédnout v pořadu Kulturama.

Skupina německých vokálních zpěváků vychází z gregoriánského chorálu, do nějž převádí rockové a popové skladby. „Není to úplně stejné. Pravý gregoriánský chorál má skutečně náboženský význam. My děláme popovou hudbu, ale snažíme se, aby tam něco z toho kouzla gregoriánského chorálu zůstalo,“ popisuje styl kapely Gregorian jeden z jejích členů, Richard Collier.

První album kapely, Gregorian Masters of Chant, vydané v roce 1999, znamenalo mezinárodní úspěch. Fanoušci se dalších alb dočkali v ročních odstupech. Až do čtvrtého dílu Masters of Chant IV zůstal zvuk skupiny stejný, teprve s albem The Dark Side, které bylo vydáno v listopadu 2004, přišel do skupiny zvuk rockovější.

Gregoriánský chorál: Ladí, léčí, uvolňuje

Gregoriánský chorál

je jednohlasý latinský zpěv Římskokatolické církve bez doprovodu nástrojů, nazvaný podle papeže Řehoře Velikého. Původně byl druhem latinsky zpívaného liturgického zpěvu ve volném rytmu. Chorály se zpívaly v Sýrii, Palestině, Řecku i Římě.

Gregoriánský chorál dokáže mít údajně léčivé účinky. „Je charakteristický přirozeným laděním. My jsme dnes všichni rozladění. Naše hudba neléčí… Zadruhé je to dokonalé dechové cvičení. Vždycky tam byly dlouhé části, které uvolňovaly hlasivky. Svým způsobem to byla evropská varianta tibetského mručení, protože když uvolním hlasivky, tak uvolním opravdu celý systém,“ vyzdvihuje léčivé účinky gregoriánského chorálu hudebník a muzikoterapeut Vlastimil Marek.

Čeští fanoušci se dočkali na našem území zatím tří koncertů, naposledy 23. února 2011 v Kongresovém centru. V zaplněném hledišti bývalého Paláce kultury si posluchači poslechli mimo jiné i „předělávky“ hitů z repertoáru skupiny Metallica, Depeche Mode nebo R.E.M. Soubor Gregorian dorazil do Prahy v rámci evropského koncertního turné The Dark Side of the Chant, které propaguje skladby z loni vydaného stejnojmenného alba. Zhruba třetina programu koncertu se proto skládala z písní uvedených na této desce, na níž se objevily i věci od kapely AC/DC (Hells Bell), Nazareth (Morning Dew) nebo Depeche Mode (Stripped).

Soubor se mimo jiné podílel na hudbě k filmům Harry Potter, Pán prstenů i Hvězdné války. Několikrát se také umístil v mezinárodních žebříčcích popularity a získal zlaté a platinové desky. Gregorian se u nás letos představí ještě jednou - jejich druhý koncert bude 12. března hostit Ostrava.

  • Gregorian zdroj: Oficiální stránky kapely Gregorian http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2352/235101.jpg
  • Kapela Gregorian zdroj: Oficiální stránky skupiny Gregorian http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2352/235102.jpg