Maliny poraženým, Oscary vítězům

Los Angeles - Snímky o koktavém králi, počítačovém géniovi s lehce asociálním chováním, psychicky nevyrovnané baletce a zloději myšlenek patří mezi hlavní adepty na zisk letošních Oscarů. Zlaté sošky se budou dnes večer předávat v Los Angeles po třiaosmdesáté. Slavnostnímu ceremoniálu tradičně o den dříve předcházelo rozdávaní Zlatých malin, výročních anticen pro nejhorší filmy a herecké výkony uplynulého roku. Nejhorším hollywoodským filmovým počinem roku 2010 byl fantasy snímek Poslední vládce větru.

Fantasy snímek Poslední vládce větru „zvítězil“ v pěti z deseti kategorií výročních anticen Zlatá malina. Pozlacenou plastovou sošku dostal mimo jiné za nejhorší režii i scénář. Další tři nepopulární ceny si odnesl film Sex ve městě 2. Naopak třetí díl upírské ságy s podtitulem Zatmění Zlatou malinu nedostal i přesto, že měl devět nominací.

Poslední vládce větru získal prvenství i v nově vyhlášené kategorii „Nejhorší očirvoucí zneužití 3-D technologie“. Pozlacenou plastovou malinu o velikosti golfového míčku získal i představitel jedné z vedlejších rolí Jackson Rathbone. Sex ve městě 2 „uspěl“ v kategorii nejhoršího filmového pokračování. Už druhý film navazující na úspěšný televizní seriál si také připsal Zlatou malinu za nejhorší obsazení. Představitelky čtyř hrdinek se navíc podělily o cenu pro nejhorší herečku v hlavní roli.

Nejhorším hercem Hollywoodu v hlavní roli byl vyhlášen Ashton Kutcher. „Ocenění“ dostal za výkony ve filmech Vrahouni a Na svatého Valentýna. V kategorii nejhorší herečky ve vedlejší roli „zabodovala“ Jessica Alba. Nominaci na Zlatou malinu si přitom vysloužila hned čtyřmi snímky - Vrah ve mně, Fotři jsou lotři, Machete a Na svatého Valentýna.

Nejvíce šancí na Oscara má Králova řeč 

Nejvíce nominacemi, dvanácti, na prestižní filmové ocenění se může pochlubit britsko-australský snímek Králova řeč režiséra Toma Hoopera. Deset želízek v ohni má americký western Opravdová kuráž bratrů Ethana a Joela Coenových a po osmi nominacích získalo i akční sci-fi Počátek a snímek o zakladateli sociální sítě Facebook Marku Zuckerbergovi nazvaný The Social Network.

Celkový počet nominací ale filmům oscarový úspěch automaticky nezaručuje, jak se již mnozí tvůrci v minulosti přesvědčili. Minulý měsíc například na předávání Zlatých glóbů, považovaných za předzvěst Oscarů, proměnil „facebookový“ film čtyři nominace. Naopak favorizovaný film Králova řeč získal jen jednu cenu ze sedmi nominací.

Heidi fandí labuti

Německá zvířecí superstar, šilhavá vačice Heidi, bude přítomna nedělní ceremonie předávání Oscarů v plyšové podobě. Heidi, která žije v lipské zoologické zahradě, se stala mediální hvězdou poté, co její fotografii v prosinci otiskl nejčtenější německý deník Bild a její sláva se rozšířila po celém světě díky televizním zprávám a Facebooku. Vačice předpověděla, že Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli si odnese Natalie Portmanová za svůj výkon v dramatu Černá labuť.

Oscary příštím vítězům předají například herci Sandra Bullocková, Jeff Bridges, Halle Berryová, Cate Blanchettová, Tom Hanks nebo moderátorka Oprah Winfreyová. Mezi hosty, kteří se zúčastní nedělního předávaní, bude i americký dobrodruh a horolezec Aron Ralston, jehož příběhem se inspiroval režisér Danny Boyle ve snímku 127 hodin.

Oscar živě

Filmoví fanoušci se letos nemusí spoléhat jen na sledováním televizního přenosu, ale mohou využít i nejmodernější komunikační prostředky. Online vysílání z 24 kamer sledujících dění na červeném koberci i ze zákulisí jim za menší poplatek nabídne oficiální web Oscar.com a aktuální fotky naleznou na Facebooku. S pomocí služby Twitter pak mohou sledovat bezprostřední reakce a postřehy nominovaných, a dokonce i matky a babičky moderátora večera, herce Jamese Franca nebo matky režiséra Davida O. Russella.

K větší atraktivitě celé show má navíc přispět i časové omezení pro děkovné projevy vítězů, kteří budou mít po převzetí ceny jen 45 vteřin na to, aby pronesli svou řeč. Čeští diváci mohou vyhlašování jmen nových držitelů Oscara sledovat živě v pondělí od 02:00 na programu HBO.