Benefice pro Japonsko podpoří FOK i Psí vojáci

Praha - V neděli 27. března se ve Smetanově síni uskuteční benefiční koncert pro Japonsko. Pořádají ho Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, který je také účinkujícím, a společnost Obecní dům a.s. V úterý 29. března se pak uskuteční další benefiční vystoupení, jehož výtěžek poputuje na konto zřízené Česko-japonskou společností. Odehrají ho kapely Vypsaná fiXa, Už jsme doma, Sunshine, Psí vojáci a Papaya Paranoia. Koncert na pomoc Japonsku chystá i Česká filharmonie.

Pražští symfonikové zahrají pod taktovkou svého šéfdirigenta Jiřího Kouta symfonické básně Vyšehrad, Vltava a Šárka z cyklu Má vlast od Bedřicha Smetany a Symfonii č. 9 zvanou Z nového světa od Antonína Dvořáka. Všichni účastníci bez nároku na honorář a úhradu nákladů.

Orchestr pravidelně zemi vycházejícího slunce navštěvuje v rámci svých koncertních turné, naposledy loni. Několik dnů tehdy strávil i v přístavním městě Sendai, které zničily otřesy i vlna tsunami.

"Pořadatelé chtějí tímto koncertem ve prospěch přírodní katastrofou postiženého Japonska vyjádřit nejen obecně lidský vztah k tomuto nedozírnému neštěstí, ale také hlubokou účast s japonským národem, se kterým je pojí dlouhodobé přátelské vztahy." /Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK/

"Nedávná a stále probíhající tragédie nás zasáhla niterně. S koncertem jsme proto ani chvíli neváhali." /Michal Thomes ze spolupořádající agentury Ameba Production/

Výtěžek z koncertu 29. března obdrží Česko-japonská společnost, která peníze použije na obnovu poničených míst a ozdravné pobyty obyvatel z postižených oblastí. Všichni hudebníci, kteří se v pražské Lucerně chystají vystoupit, spojují vzpomínky na turné po Japonsku.

„Chování lidí ze skupiny Doping Panda, s níž jsme koncertovali, pořadatelů, publika a všech lidí, které jsme potkali, bylo výjimečné,“ vzpomíná Michal Thomes z pořádající agentury Ameba Production, který loni na podzim absolvoval japonské turné s kapelou Vypsaná fiXa. Skupinu Papaya Paranoia založila v Česku usazená japonská rockerka Jumiko Išidžimová.

Vedle hudby se budou promítat dokumenty o cestách muzikantů po Japonsku. Peníze získané ze vstupenek budou použity na obnovu poničených míst a ozdravné pobyty obyvatel z postižených oblastí.

Česko-japonská společnost už má s podobným typem projektů zkušenosti, například po zemětřeseních v polovině 90. let. Pomoc putuje konkrétně tam, kam určí japonští partneři. Lidé, kteří na koncert nechtějí či nemohou, mají možnost fond podpořit zakoupením symbolické vstupenky za 200 korun (viz odkaz níže).

Koncerty pro Japonsko: FOK - 27. března, 19:30, Smetanova síň Obecního domu; Česko-japonská společnost a Ameba Production - 29. 3., Velký sál Lucerny.

Charitativní koncert plánuje v brzké době uspořádat i Česká filharmonie. Čtyřicítka jejích členů přiletěla dnes do Prahy s dalšími evakuovanými lidmi dvěma vládními speciály. Zbytek orchestru se z předčasně ukončeného turné po Japonsku vrací v pátek.

  • Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK zdroj: Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2402/240181.jpg
  • Česko-japonská společnost / koncert pro Japonsko zdroj: Česko-japonská společnost http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2402/240185.jpg