Podívejte se: Jeden svět rozdával ocenění

Praha - Předáním cen v kině Lucerna skončila 17. března pražská část festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Nejlepším filmem se stal snímek o represích gayů v Paraguayi Sto osm španělské režisérky Renate Costové. Ocenění za ni převzala zástupkyně španělského velvyslanectví Alba Robertová. Cenu za režii si osobně převzal Alí Samadí Ahadí za snímek Věznice Írán o protestech Íránců proti výsledkům voleb v roce 2009.

Režisérka Costová se v detektivním příběhu vrací ke smrti svého strýce a odhaluje represe paraguayského diktátorského režimu proti homosexuálům. Číslo 108 z názvu filmu odkazuje na události z 60. let 20. století, kdy nechala paraguayská administrativa zlynčovat pro výstrahu 108 lidí ze seznamu evidujícího lidi s homosexuální orientací.

Cenu za nejlepší režii filmu Věznice Írán si převzali íránský režisér Alí Samadí Ahadí spolu s producentem Janem Kruegerem z Německa. Oba získali za stejný snímek také zvláštní cenu za film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv. Cena se uděluje pod záštitou bývalého prezidenta Václava Havla. Vzhledem k jeho nemoci dnes verdikt poroty oznámil ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek.

Film Věznice Írán analyzuje situaci po volbách v roce 2009 pohledem lidskoprávních aktivistů a novinářů, osobní rovinu doplňují fiktivní příběhy dvou mladých Íránců. Jejich osudy jsou ztvárněné animovanou formou, která silně kontrastuje se syrovými autentickými pouličními záběry z mobilních telefonů a internetových blogů.

"Výjimečné použití archivních materiálů pomáhá dotvářet dojem obrovské moci lidí v ulicích Teheránu," řekl jeden z porotců Ondřej Trojan. Dodal, že pro něj osobně byl film Věznice Írán tím nejsilnějším zážitkem.

Zvláštní uznání hlavní poroty získal švédský snímek Vodka Factory. Sleduje dvě generace žen v malém ruském městě plném agresivních, věčně opilých mužů. Bez příkras pojednává o domácím násilí a situaci svobodných matek. Cenu si osobně převzal polský režisér Jerzy Sladkowski.

Cenu poroty Rudolfa Vrby v kategorii Máte právo vědět dostal britský film Afghánští tanečníci, který upozorňuje na porušování práv žen a dětí v patriarchální společnosti. Cenu si převzala spolupracovnice britského režiséra Jamieho Dorana Magdalena Šebestová.

Zvláštní uznání poroty Rudolfa Vrby dostal ruský snímek Mějte mě rádi, prosím. Režisér Valerij Balajan vypráví o vraždě obránce lidských práv Stanislava Markelova a novinářky Anastasije Baburovové.

Vítězem divácké ceny VŠEM se stal dokument Na stupních vítězů, který pojednává o pěti atletech připravujících se na seniorské mistrovství světa ve Finsku. Pro cenu si přišli německý režisér Jan Tenhaven a jeden z hlavních protagonistů, český seniorský atlet Jiří Soukup.

Festival letos uvedl 104 dokumentů z téměř 40 zemí. Po skončení pražské části pokračuje v dalších 33 českých městech.