Cabaret Ragtime mezi realitou a iluzí

Plzeň – Baletní soubor plzeňského Divadla J. K. Tyla uvede v české premiéře taneční inscenaci choreografa, tanečníka a režiséra Bronislava Roznose Cabaret Ragtime. Příběh inspirovaný hudebním směrem z počátku minulého století vypráví o vztazích v jednom současném kabaretním souboru. Hodonínský rodák Roznos, který přes 20 let působí v Německu, se jako autor představil plzeňskému publiku už před devíti lety inscenací Time Of Pain (Čas bolesti). Cabaret Ragtime uvede plzeňské komorní divadlo poprvé v sobotu 19. března od 19:00 hodin.

I když základem pro vznik inscenace byla hudba a uvolněná atmosféra 20. a 30. let 20. století, neodehrává se v historickém duchu. Tehdejší nálada se rozvíjí na pozadí soudobého příběhu členů jednoho kabaretního souboru. Večer co večer předstupují před publikum, aby ho pobavili a vytvořili atmosféru uvolnění. Realita je ale jiná a právě na kontrastu mezi realitou a iluzí stojí hlavní konflikt. Osudy souboru inspirují šéfa a choreografa k vytváření jevištních kreací. Cabaret Ragtime vznikl v roce 2007 a na repertoáru Roznosova německého souboru se drží dodnes.

„Za iluzí drilově nacvičených, z pohledu diváků v kabaretu odlehčených a zábavných varietních čísel, se skrývá realita všedních problémů. Příběhy lásky, sexuality, ale i nenávisti a konkurenčního boje se takto dostávají ze šaten a baletního sálu až na jeviště Cabaretu Ragtime,“ řekl o své inscenaci Roznos. I když přiznává, že v roli šéfa, kterou v Německu také ztvárňuje, se objevují i jisté jeho charakterové rysy, inscenace není autobiografií ani biografií tanečníků jeho souboru. „Na druhou stranu jsem se za dobu svého působení jako choreograf s podobnými situacemi také setkal,“ připustil.

Role v inscenaci ztvárnili sólisté a členové sboru baletu plzeňského divadla. Choreografie a režie se ujal Roznos, scéna a kostýmy jsou dílem Roberta Schraga. V Cabaretu Ragtime zazní koláž z různých skladeb ze 20. a 30. let 20. století i moderní filmová hudba od současných komponistů.

Čtyřiačtyřicetiletý Bronislav Roznos absolvoval taneční konzervatoř v Brně, působil i v Pražském komorním baletu Pavla Šmoka, studoval choreografii na Akademii múzických umění v Praze. V roce 1990 odešel do Německa, kde se v roce 1995 stal nejmladším ředitelem a šéfchoreografem, a to v divadle ve Zwickau. Od roku 2009 působí jako ředitel baletu a šefchoreograf v divadle v Rostocku. Premiéra jeho Času bolesti, ztvárňující téma bolesti jako jedné ze základních lidských zkušeností, zvedla podle mluvčí divadla Evy Ichové před devíti lety plzeňské publikum ze židlí a přiměla k ovacím vestoje. Na jevišti se inscenace udržela tři roky.

  • Cabaret Ragtime zdroj: Divadlo J. K. Tyla http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2404/240379.jpg
  • Cabaret Ragtime zdroj: Divadlo J. K. Tyla http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2404/240378.jpg
  • Bronislav Roznos autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2404/240371.jpg