Týden osob po poranění mozku začíná výstavou

Praha – Poranění mozku je, převážně u mužů, nejčastější příčinou úmrtí před 45. rokem věku. V současné době v Česku žije téměř 80 tisíc lidí s určitým typem mozkového onemocnění. Jak je vnímá společnost a především jak se srovnávají sami se sebou, se snaží zachytit výstava fotografií Lucie Bláhové. Dnešní vernisáž v pražském Café Therapy zahájí Týden osob po poranění mozku, akci pořádanou sdružením Cerebrum.

„Naše společnost ještě není připravena lidi po takovém poranění přijímat, kouká na ně skrze prsty. A není jednoduché to změnit,“ upozorňuje autorka fotografií Lucie Bláhová. Pomoci by mohly její velkoformátové černobílé portréty, které vždy doplňuje konkrétní příběh o tom, jak člověku na snímku poškození mozku změnilo život.

Podle údajů sdružení Cerebrum bylo v roce 2009 v ČR hospitalizováno 32 589 lidí s nitrolebečním poraněním mozku a 46 635 lidí s cévním onemocněním mozku. Smířit se s následky není pro člověka po poranění mozku ani pro jeho rodinné příslušníky nijak lehké. „Docela mě překvapilo, jak jsou schopni se s tím s nadhledem vyrovnat. Spousta lidí po poranění mozku má suchý humor, nejsou uzavření a nezanevřeli na svět okolo nás,“ dodává Lucie Bláhová.

Rozhovor s Lucií Bláhovou (zdroj: ČT24)

Nadhled si tito lidé umí podle ní často udržet i přesto, že jejich zařazení do společnosti nejde vždy hladce. Okolí mnohdy chybí potřebná tolerance. „Když s nimi trávíte docela dost času, začínáte být tolerantní vůči jejich chování a zároveň i vůči společnosti,“ přidává Bláhová svou zkušenost. „Řeknete si, že každý má nějaký problém a že není vždy jednoduché ho sám v sobě překousnout.“

Pomoci k většímu pochopení a toleranci by mohl i Týden osob po poranění mozku, pořádaný sdružením Cerebrum. Kromě výstavy fotografií, jež projekt zahajuje, je na programu i benefiční koncert. Lenka Dusilová a Eternal Seekers vystoupí v pražském Divadle Archa 23. března. Součástí programu jsou i odborné workshopy.