Malkovich na Pražském jaru? Vážně ano

Praha - Pražské jaro má téměř nebo zcela vyprodáno 17 z celkové nabídky 43 koncertů a sedmi operních představení. Zaprášilo se především po lístcích na úvodní koncerty Mé vlasti se Symfonickým orchestrem Pražské konzervatoře s dirigentem Jiřím Bělohlávkem. Kupodivu stále zbývají vstupenky na koncert s Johnem Malkovichem. Lidé prý příliš nevěří tomu, že herec do Prahy opravdu přijede. 66. ročník festivalu se koná od 12. května do 4. června; jeho letošním cílem je ukázat klasickou hudbu v novém světle.

Sedmapadesátiletý herec se představí 2. června v Rudolfinu jako vypravěč v díle, jehož námětem se stal případ rakouského sériového vraha Jacka Unterwegera. „Předpokládáme, že bude vyprodáno. Někteří lidé dosud neuvěřili, že na Pražském jaru bude Malkovich účinkovat osobně,“ vysvětlil ředitel festivalu Roman Bělor, proč vstupenky na kriminální melodram Pekelná komedie (Infernal Comedy) s hollywoodskou hvězdou v roli narátora lze stále bez problémů zakoupit.

Vstupenky zbývají také na koncert Pražského jara 18. května v O2 areně, kde je na programu Symfonie č. 8 Gustava Mahlera. Přímo v den Mahlerovy smrti 18. května provedou jeho Symfonii č. 8 členové České filharmonie a Symfonického orchestru Severoněmeckého rozhlasu z Hamburku pod taktovkou Christopha Eschenbacha.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Symfonie tisíců lze přitom považovat za vrchol festivalu, má být největší a nedjražší akcí v jeho historii. „S její produkcí míříme do velkého prostoru, do pražké O2 areny, takže můžeme pro koncert klasické hudby klidně poutíž termín megakoncert, ty parametry má,“ doplnil Roman Bělor.

Naopak zmizely téměř všechny vstupenky na závěrečný koncert, na němž 4. června zazní v pražském Obecním domě v nastudování Berlínské filharmonie s šéfdirigentem Simonem Rattlem opět Mahler, tentokrát jeho Šestá symfonie. Velký zájem je i o zámořské orchestry z New Yorku a San Francisca a o vystoupení Pražské komorní filharmonie s houslistou a dirigentem Robertem McDuffiem. Láká také projekt Ondřej Pivec Organic Quartet nebo koncert Pražákova kvarteta s Irvinem Venyšem.

Vážná hudba není jen vážná

66. ročník Pražského jara se pokusí představit klasickou hudbu v novém světle. Že vážná hudba nemusí být nutně vážná se festival snaží ukázat především mladým interpretům a posluchačům. „Vždycky jsme si říkali, že je pro mladé posluchače, pro ty, kteří váhají přijít na koncert Pražského jara, dobré udělat speciální reklamní kampaň,“ dodává ředitel Pražského jara Roman Bělor.

Navíc zahajovacího koncertu se zhostí sami studenti - Smetanovu Mou vlast zahraje Symfonický orchestr Pražské konzervatoře pod vedením Jiřího Bělohlávka. Závěrečná fáze nastudování se uskutečnila na začátku března na soustředění v Poličce, kde se setkalo 120 vybraných konzervatoristů. Soustředění předcházel téměř půlrok zkoušek. 

Součástí festivalu je tradičně i hudební soutěž Pražské jaro, která se tento rok uskuteční v oborech trombon a klavír. V rámci doprovodného programu festival nabídne výstavu Pocta atonalitě a abastrakci v pražském Divadle Kampa.

  • Sir Simon Rattle, šéfdirigent berlínských filharmoniků autor: Simon Fowler, zdroj: MHF Pražské jaro http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2412/241132.jpg
  • Jiří Bělohlávek zdroj: MHF Pražské jaro http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2412/241133.jpg