Viewegh míří na divadelní prkna

Praha – Pražské Švandovo divadlo představí v rámci přehlídky Báječné léto s Michalem Vieweghem jeho inscenace Román pro ženy a Biomanželka. Jedná se o vůbec první jevištní verzi obou literárních textů. V hlavních rolích se diváci mohou těšit na Jiřího Langmajera, Markétu Stehlíkovou a Ljubu Krbovou, respektive Filipa Čapka, Petru Hřebíčkovou a Kristýnu Frejovou. „Těší mě, že někoho mé knížky inspirují, že se z nich snaží udělat filmy či divadlo,“ poznamenal spisovatel Michal Viewegh. Letní vieweghovský festival proběhne od 20. června do 17. září.

Přehlídka podle slov ředitele Švandova divadla a režiséra jedné z inscenací Daniela Hrbka vyplní na této scéně mezeru po Létu hereckých osobností Studia Dva, které tu hostovalo sedm let. „Jsem rád, že tradice letních představení na Smíchově potrvá dál,“ uvedl Hrbek. Producenta Rudolfa Biermanna ze společnosti Infilm myšlenka na festival napadla už předloni, dlouho však hledal místo, režiséra a zejména autora adaptace.

Nakonec ho nalezl v osobě Doda Gombára, který už dříve upravil Anděly všedního dne stejného autora a inscenoval je v Martině a ve Zlíně. „Nejprve jsem myslel na Účastníky zájezdu, až potom jsme se domluvili na těchto titulech,“ uvedl Biermann, který věří, že se jedná o začátek nové tradice.

Hry budou provázet celé léto

Román pro ženy v nastudování režiséra Hrbka počítá s premiérou 20. června. O deset dní později bude poprvé na jevišti uvedena i Biomanželka v režii uměleckého šéfa divadla Doda Gombára. Obě inscenace se budou hrát v blocích s pauzami po celé léto. Celkem půjde o šest desítek repríz. Podle Michala Viewegha se už na divadelní scéně objevila i jeho Báječná léta pod psa, a to v Brně a v Hradci Králové.

Producent Rudolf Biermann se v posledních letech specializuje na filmové verze Vieweghových knih. Loni na podzim to byla Bařinova tragikomedie Román pro muže s Miroslavem Donutilem v hlavní roli, který se objevil i v předchozím projektu Román pro ženy. Biermann je už podepsán pod čtyřmi divácky nejúspěšnějšími vieweghovskými adaptacemi - kromě Románu pro muže a Románu pro ženy i Účastníků zájezdu a snímku Nestyda.

Román pro muže pojede i za „velkou louži“

Román pro muže přilákal do kin 484 tisíc diváků, Renčův Román pro ženy vidělo více než 600 tisíc lidí a Vejdělkovi Účastníci zájezdu pobavili přes 800 tisíc zájemců. Hřebečkova Nestydu zhlédlo téměř půl milionu návštěvníků.

Román pro muže režiséra Tomáše Bařiny bude mít začátkem dubna mezinárodní premiéru na festivalu v americkém městě Tiburon. Mottem přehlídky, která se zaměřuje na nezávislé filmaře, je „porozumění prostřednictvím filmu“. Tento snímek letošní jubilejní 10. ročník festivalu nedaleko San Francisca zahájí.

Michal Viewegh / Biomanželka
Zdroj: ČT24/Oficiální stránky Michala Viewegha