Loutková Dášeňka je bišonek

Most - Děti i dospělí znají Čapkovu „pejskařskou bibli“ Dášeňka čili život štěněte zatím jako rozhlasové vyprávění nebo večerníček s animacemi Břetislava Pojara, mostecké Divadlo rozmanitostí ji uvede jako divadelní hru. Příběh Karla Čapka se tak pravděpodobně poprvé dostane na divadelní jeviště. Oproti předloze ovšem doznala Dášeňka na loutkové scéně Městského divadla Most podstatnou změnu - není jako u Čapka foxteriér, ale malý bílý bišonek.

Divadlo nepřevádělo Čapkovu knihu na jeviště doslova, spíš se nechalo vyprávěním inspirovat a použilo hlavně Čapkovy psí pohádky. „Před pár lety jsem v divadle připravoval Čapkova Pejska a kočičku. Už tehdy jsem se rozhodl, že udělám od Čapka něco dalšího,“ popsal výběr námětu režisér a zároveň jeden ze dvou herců představení Antonín Klepáč.

Dášeňka je podle něj nejen pro předškolní děti, bavit by se mohli i dospělí. „Snad každý s ní přišel do styku nejméně dvakrát. Jednou, když mu ji četli rodiče, a podruhé, když ji četl sám svým dětem. Tak jako já,“ vysvětlil.

Představení mosteckého divadla vypráví příběh dvou kamarádů, z nichž jeden má narozeniny a druhý mu jako dárek přinese pejska. Psí slečně, která dostane jméno Dášeňka, pak herci vyprávějí tři psí pohádky z Čapkovy knihy. Každá z nich je jinak loutkářsky ztvárněná.

„V první uděláme pejska z buřtu, který Dášeňce přinesu, ale ona ho jako štěně ještě nemůže sníst. A nakonec ho sním já,“ uvedl herec a režisér v jedné osobě. Druhou pohádku vypráví kamarádi štěněti za pomoci kreslených loutek a ve třetí se objeví i klasické loutky, postavy čertů a andělů.

Druhým hercem v představení je Adam Šmejkal. Hudbu složil Tomáš Alferi. Loutky, scénu a kostýmy k představení vytvořila Marie Stejskalová. První premiéru Dášeňka zažije v pátek 25. března v 17:00 na festivalu Young for Young, který mostecké divadlo pořádá. Na druhou premiéru mohou příznivci Čapkovy pohádky vyrazit v sobotu 26. března v 10:00. S představením chtějí autoři jezdit i do mateřských školek.

  • Dášeňka autor: Zdeněk Turek, zdroj: Divadlo rozmanitostí Most http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2419/241838.jpg
  • Adam Šmejkal a Antonín Klepáč v loutkové hře Dášeňka čili Život štěněte autor: Zdeněk Turek, zdroj: Divadlo rozmanitostí Most http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2419/241837.jpg