On-line z AVU: Pavel Vančát / Česká nefotografie

Ve spolupráci s Akademií výtvarných umění pokračuje web ČT24 v přímých přenosech veřejných přednášek z cyklu Středy na AVU. První z nich tento semestr vedl 23. března od 18:00 kurátor a publicista Pavel Vančát na téma Česká nefotografie – o historii jednoho vágně definovaného pojmu a fotografii 90. let. Záznam přenosu je k dispozici v tomto článku a v archivu iVysílání.

O přednášce: Završení modernistické tradice fotografie vedlo v českém umění 90. let k paralelnímu vývoji na poli fotografie a výtvarného umění, kdy autoři používající klasické fotografické techniky pracovali (někdy i záměrně) v opozici k zavedené fotografické praxi. Někdy jsou právě tito autoři označováni vágně definovaným pojmem „nefotografové“. Jak vlastně probíhá (třeba i nedokončená a nepodařená) kodifikace takového kunsthistorického pojmu? A jak se takové kategorizování jeví z dnešního pohledu?

Pavel VANČÁT (* 1976) - kurátor a publicista, zabývá se fotografií a současným uměním. V letech 2008–2010 byl kurátorem Galerie Klatovy/Klenová, nyní působí v MeetFactory a Galerii A.M.180. Je autorem výstavy Mutující médium: fotografie v českém umění 1990-2010.

Středy na AVU - Pavel Vančát: Česká nefotografie (zdroj: ČT24)

Hosty přednášky budou Alena Kotzmanová, Lukáš Jasanský a Martin Polák.

Veřejné přednášky pořádané Vědecko-výzkumným pracovištěm AVU se konají vždy od 18:00 v Digilabu AVU (aula), U Akademie 4, Praha 7. Přehled všech chystaných přednášek v letním semestru 2011 najdete v příloze.