ČT: Kandidátem na ředitele NG je i Jiří Fajt

Praha - České televizi se podařilo exkluzivně zjistit další jméno utajovaných kandidátů na post ředitele Národní galerie. Vedle šéfa Moravské galerie Marka Pokorného a ekonoma Vladimíra Rösela potvrdil svou kandidaturu i historik umění Jiří Fajt. Dosud nebylo jisté, zda se nakonec do výběrového řízení přihlásil. Minulý konkurz na šéfa NG, který byl později zrušený, však vyhrál.

Historik umění Jiří Fajt (*1960) je rovněž bývalým ředitelem Starých sbírek Národní galerie. Přednáší na univerzitě v Praze a v Berlíně. „Mně by šlo o internacionalizaci instituce, o její otevření a o vytvoření jakési platformy, která bude atraktivní pro všechny věkové kategorie. Jak pro občany České republiky, tak pro zahraniční návštěvníky,“ naznačil Fajt.

Kandidáti na ředitele NG jsou celkem čtyři. Chybí mezi nimi Milan Knížák, který instituci vede od roku 1999. „Výběrového řízení na post generálního ředitele Národní galerie jsem se nezúčastnil,“ potvrdil. Se svým působením v čele instituce je ale spokojen. „I když to bylo chvílemi těžké, vždy jsme odolávali módním trendům. Na to jsem hrdý asi nejvíc,“ uvedl.

Minulý konkurz Fajt vyhrál

Minulý konkurz na ředitele NG se uskutečnil 14. dubna 2010, od počátku ho ale provázely nejasnosti. Ministerstvo tehdy nechtělo potvrdit ani seznam uchazečů. Tehdejší ministr kultury Václav Riedlbauch se ke konkurzu oficiálně vyjádřil až 3. června, kdy řekl, že nového ředitele nevybere. Rozhodnutí nechal na svém nástupci, jemuž doporučil tři účastníky konkurzu, přestože výběrová komise vybrala Jiřího Fajta. Riedlbauch vedle Fajta doporučoval Pokorného a Rösela.

Tehdy nový ministr kultury Jiří Besser výběrové řízení zrušil. Nový konkurz vyhlásil letos v únoru. Nástupce Knížáka by Besser rád jmenoval do čela NG k 1. červnu 2011, Knížák by měl zůstat generálním ředitelem do konce srpna. Mezi 1. červnem a 31. srpnem by si měli Knížák a jeho nástupce předávat agendu.

Národní galerie
Zdroj: ČT24/Ministerstvo kultury