Ivan Král zahraje v Česku

Praha/Svitavy - Kytarista, skladatel a producent Ivan Král se vrací s novým koncertním programem do České republiky. Hudebník žijící od roku 1966 ve Spojených státech zahraje 29. dubna v multifunkčním centru Fabrika Svitavy a 3. května v pražském klubu Roxy. Hudební producent Desky dvacetiletí, kterou se při vyhlašování letošních hudebních cen Anděl stala nahrávka skupiny Lucie Černý kočky mokrý žáby, v České republice naposledy vystoupil před rokem na festivalu Sázavafest v Kácově na Kutnohorsku.

Se skupinou, kterou dal dohromady, zahrál své nejznámější písně i skladby jiných autorů. Přes avizované hosty vystoupil sám, jeho chystaný duet s Danem Bártou překazilo Bártovo onemocnění hlasivek. Přesto jeho vystoupení hudební publicisté označili za jeden z vrcholů festivalu.

Spolupracovník takových světových hvězd, jakými jsou Iggy Pop, Patti Smithová, John Cale, Debbie Harryová nebo David Bowie, v USA žije již od roku 1966, kdy následoval své rodiče pracující ve službách OSN. V 90. letech se začal vracet do rodných Čech a stal se vyhledávaným producentem a koncertním umělcem.

Vydal zde pět sólových alb, dvojalbum Best Of a produkoval alba českých interpretů, mezi něž vedle kapely Lucie patří například Aneta Langerová, Walk-Chock-Ice, Garáž nebo Mňága a Žďorp. Spolupracoval s Jankem Ledeckým, Jiřím Suchým a Miro Žbirkou.

S osudy Krále i názory různých světových hudebníků na jeho tvorbu seznamuje dokument České televize z roku 1995 nazvaný podle jeho největšího hitu Dancing Barefoot. „Když jsme poznali Ivana, poznali jsme velkého umělce. Bylo to nové hudební prozření. Hned jsme mu museli říci, jak nás jeho tvorba ovlivnila,“ uvedl například Bono Vox z kapely U2.