Na retro cestu se Olympic vydal na Želvě

Praha - Skupina Olympic zahájila včera v pražské Malostranské besedě koncertní sérii, která připomene blížící se padesáté výročí vzniku skupiny. Každý z deseti koncertů projektu Olympic retro bude věnován jednomu albu. První večer patřil repertoáru z nahrávky Želva. Zhruba dvě stovky posluchačů v Malostranské besedě si spolu s kapelou zazpívali hity jako Snad jsem to zavinil já nebo Želva, zazněly i méně známé skladby z alba a singly z konce 60. let.

Želva je debutem skupiny Olympic. Ze sestavy, která desku v roce 1968 natáčela, je v kapele už jen jen kytarista a zpěvák Petr Janda. Ten při koncertě každou písničku provázel vzpomínkou nebo upozorněním na různé zajímavosti týkající se autorství nebo okolnostmi jejich vzniku.

Mnoho vokálních partů v písních jako Línej skaut nebo Modravé mámení odzpíval baskytarista Milan Broum, který se musel doučit texty, protože do kapely přišel až v polovině 70. let. V 80. letech současnou sestavu doplnil bubeník Milan Peroutka a klávesista Jiří Valenta.  

Na pódiu s třímetrovým obalem alba Želva se vedle současné sestavy představili i pamětníci začátků Olympiku. Ladislav Klein zazpíval svou skladbu Vzpomínka plíživá, textař a baskytarista Pavel Chrastina připomněl například skladbu Nejím a nespím. Publikum si užilo i písně hudebních vzorů Olympiku, mezi které patří Kinks, Rolling Stones či Beatles. Vyprodaný koncert zakončila skladba Psychiatrický prášek.

Album Želva je považováno za jednu z nejklasičtějších desek tuzemského bigbítu už proto, že šlo o vůbec první samostatné album nějaké rockové kapely v bývalém Československu. Vedle svižné hudby na něm kritika oceňuje místy dadaistické texty Pavla Chrastiny. Želvu natočil Olympic v sestavě Janda, Ladislav Klein (kytara, zpěv), Pavel Chrastina (baskytara, zpěv), Miroslav Berka (klavír, cembalo, varhany, celesta, foukací harmonika) a Jan „Sorry“ Pacák (bicí, foukací harmonika, zpěv). Mnohé recenze zdůrazňují, že své debutové album jako celek Olympic již nikdy ve své kariéře nepřekonal.

Koncert v Malostranské besedě odstartoval deset večerů, z nichž každý z nich bude věnován jinému albu. Druhý díl klubové procházky historií jedné z nejstarších tuzemských bigbítových kapel bude 26. dubna ve znamení desky Pták Rosomák. Akci kapela zorganizovala v rámci příprav na oslavu 50. výročí svého vzniku, které připadá na příští rok. Olympic při té příležitosti chystá řadu dalších koncertů. „Plánuju novou desku a už se těším na oslavu 60 let kapely,“ prohlásil Janda.

  • Jiří Valenta autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2431/243097.jpg
  • Milan Peroutka autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2431/243096.jpg
  • Milan Broum autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2431/243093.jpg
  • Olympic retro / Želva zdroj: Agentura Bestia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2432/243117.jpg
  • Petr Janda a Olympic autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2431/243089.jpg