Sedm maršálků opět ve sněmovně

Praha - V souvislosti se 150. výročím prvního zasedání obnoveného českého zemského sněmu ozdobily Poslaneckou sněmovnu portréty sedmi maršálků, například Alberta Nostitze-Rienecka nebo Ferdinanda Lobkowicze. Obrazy pocházejí z let 1861 až 1913 a sněmovně je poskytlo jako dlouhodobou zápůjčku ministerstvo kultury, které také zaplatilo jejich restaurování. Umístěny byly do reprezentačních prostor před kanceláří předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové.

Do roku 1918 bylo všech sedm obrazů umístěno v tehdejší sněmovně říšské rady, poté putovaly do depozitáře. Od roku 1939 byly uschovány v Národním muzeu. Některé z portrétů byly v minulosti vystaveny například v Rudolfinu v roce 1906, objevily se také v roce 1916 na Staroměstské radnici na expozici s názvem Praha 1750-1850. V novodobé historii měla veřejnost možnost vidět obrazy maršálků na výstavě „Byla vojna s Francouzem“ na přelomu let 2005 až 2006 v hlavní budově Národního muzea.

Dva z obrazů, již restaurované, visely ještě zhruba před měsícem v zámku Vrchotovy Janovice. „Pak jsme s panem ředitelem Národního muzea zjistili, že těch pět je u něj v depozitáři v žalostném stavu,“ uvedla Němcová. Obrazům se prý rozpadaly rámy, malba byla poškozená a plátna místy děravá.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Zrestaurovat se je podařilo za měsíc. Ministr kultury Besser, který dnes s Němcovou podepsal memorandum o půjčce, ocenil pomoc ředitele Národního muzea Michala Lukeše. „Kde jinde můžeme obrazy vystavit, řekněme, důstojněji než v prostorách, kam původně patřily,“ prohlásil Lukeš.

Miroslava Němcová přislíbila, že všechny návštěvy, které si to budou přát, si budou moci obrazy prohlédnout, stejně jako veřejnost o dnech otevřených dveří.

Český zemský sněm poprvé zasedal 6. dubna 1861. „Páni poslancové! Srdečně Vás vítám, Bůh žehnej pracím Vašim, Sláva Vám!“ stojí v dobovém stenozáznamu projevu hraběte Antona Forgácha. Sněm zasedal až do roku 1913, kdy ho rozpustil císař František Josef I. Důvodem byly národnostní rozpory mezi Čechy a Němci, které ústily v četné obstrukce paralyzující jednání sněmu, uvádí ve svém materiálu Parlamentní institut.

Při příležitosti 150. výročí zasedání zemského sněmu a počátků moderního parlamentarismu ve střední Evropě se v Praze uskuteční 7. a 8. dubna mezinárodní vědecká konference.

Sedm maršálků na obrazech ve sněmovně: Albert Nostitz-Rieneck; Karel Rothkirch-Panthen; Edmund Hartig; Adolf Auersperg; Jiří Kristián Lobkowicz; Carlos Auersperg; Ferdinand Lobkowicz.

  • Miroslava Němcová autor: Michal Burian, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2433/243232.jpg
  • Portréty maršálků českého zemského sněmu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2433/243235.jpg