Berbeři a děsivá prázdnota pouště

Pečky (Kolínsko) – Berberské bojovníky na koních nebo třeba exkluzivní záběry ze slavností na Sahaře je teď možné vidět v galerii městské knihovny v Pečkách na Kolínsku. Výstava s názvem Barevné slunce pouště zahrnuje celkem 45 fotografií, které při svých cestách Saharou pořídil fotograf Jiří Houdek. Na fotografiích zaznamenal například slavnost saharských kmenů, kde jednou za rok berberští bojovníci předvádí své umění. A dostal se i na tuniskou svatbu - výrazně odlišnou od té evropské.

Na Saharu se cestovatel a fotograf Jiří Houdek vrací už 6 let. Spal v berberských stanech, poznal tamní tradice i písečnou bouři a obyvatele, kteří se denně s nebezpečným životem v poušti potýkají. „Je to prostě extrémní prostor, extrémní podmínky - a tam na nepřátelství není místo, tam se bráníte přírodě,“ podotýká fotograf Jiří Houdek.

Při svých cestách se ocitl i na tuniské svatbě. „Tři neděle před samotnou svatbou se starají o nevěstu, mnohdy ji i vykrmují, aby byla pořádně kyprá. Samotný obřad se koná při západu slunce,“ popisuje odlišnosti oproti svatbě evropské.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Ukradené berberské duše

V galerii budou ale k vidění například i Berbeři, kteří Saharou putují bez mapy, jen za pomocí intuice, tuniské trhy nebo třeba děsivá prázdnota pouště.

Podle svých slov se fotograf Jiří Houdek musel často skrývat, protože v arabském světě mají lidé pocit, že když je někdo vyfotí, krade jim tím i část duše. „Zaujaly mě vyfocené obličeje, tváře. Tváře nejsou prázdné, nejsou násilně nastavené, aby se nějakým způsobem vyjadřovaly, je tam určitý duch,“ vyzdvihuje ředitelka městské knihovny v Pečkách Vladimíra Krulišová.

Po exotické Sahaře bude cílem hledáčku fotoaparátu Jiřího Houdka Bretaň se svými tajemnými menhiry.

Barevné slunce pouště / Jiří Houdek
Zdroj: ČT24