Jeden Vlasta Burian, tři kníry

Praha - Vlasta Burian se poprvé v historii české i československé poštovní tvorby stal námětem známky. U příležitosti 120. výročí jeho narození byla v pátek v pražském kině Ponrepo pokřtěna poštovní známka, na níž jsou zobrazeny tři podoby krále komiků. Má nominální hodnotu deset korun, jejím autorem je Pavel Sivko a rytcem Jaroslav Tvrdoň.

Námět známky vychází z nepříliš známého faktu, že podoba Burianova knírku se v každé jeho filmové komedii lišila. Nejmohutnější byl v Lamačově veselohře C. a k. polní maršálek z roku 1930, kde vysloužilému setníkovi slušel. O deset let později natočil Martin Frič komedii Katakomby, v níž se svérázný úřednický oficiál honosil knírem jen o něco menším. Zatímco mužná ozdoba dvojníka portorického krále ohrožovaného teroristickými útoky anarchistů, jehož Burian vytvořil v roce 1932 ve filmu Lelíček ve službách Sherlocka Holmese, byla nepatrná.

Křest známky doprovodily v kinosále Národního filmového archivu ukázky z jeho filmů s tematikou pošty a střihový snímek z roku 1987 Portrét krále komiků, k němuž komentář načetl Josef Abrhám.

Po Burianových stopách i chutích

Buriana si milovníci jeho humoru mohou ale připomenout i zcela jinak než dopisem s „trojhlavou“ poštovní známkou. Triton Restaurant na Václavském náměstí nabízí do 14. dubna možnost ochutnat komikův oblíbený pokrm podle receptu, který připravoval Burianův osobní kuchař Jaroslav Trejbal. Hosté ke každé objednávce „italských nudlí po česku s kuřecím masem, jablky a mandlemi“ dostanou zdarma „liguééére“. Vychutnají je přímo na místech, kde oblíbený herec otevřel v roce 1925 své první divadlo.

Radek Laudin v knize Nejkrásnější filmová místa - křížem krážem po Česku zase připomíná lokality, kde se natáčely známé filmy, včetně těch s Burianem. Přináší například tipy na výlet, kde vznikaly komedie Ryba na suchu (Bechyně), Tři vejce do skla (Karlovy Vary) a Hrdinný kapitán Korkorán (Poděbrady).

  • Pamětní list Vlasta Burian (1891-1962) zdroj: Česká pošta http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2461/246025.jpg
  • Vlasta Burian (vzpravo) ve veselohře Tři vejce do skla zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2461/246034.jpg