Legendární svůdce Don Giovanni

Praha - Ne nadarmo je Mozartův Don Giovanni nazýván „operou oper“. V podání jednoho z největších světových barytonistů, charismatického Simona Keenlysida, tu není ani tak démonickým ztělesněním zla a neřesti, jako spíš člověkem citově vyprahlým, který se baví. Svět a vztahy v něm bere jen jako hru a nemá skrupule. Ostatně svět, v němž se pohybuje, už není přísně společensky hierarchizován. Je to svět, který už nemá boha, ale modly, svět současný. To ho ovšem nezbavuje zábavnosti. Mozartovu operu Don Giovanni dnes nabídne v záznamu představení z Curyšské opery program ČT2 od 20:05 hod.

Ještě nikdy nebyl legendární svůdce ve slavné Mozartově opeře tak okouzlující jako Simon Keenlyside v curyšské inscenaci režiséra Svena-Erica Bechtolfa. Režisérovu celkovou koncepci a mimořádnou jednotu pěveckých a hereckých výkonů dokresluje precizní hudební nastudování dirigenta Franze Welsera-Mösta, jenž se stal uměleckým šéfem Vídeňské státní opery. Dvouaktová dramatická opera Wolfgang Amadea Mozarta Don Giovanni, napsaná na libreto Lorenza da Ponteho, měla světovou premiéru v Nosticově (dnes Stavovském) divadle v Praze 29. října 1787.

Námětem je život a smrt svůdníka, známého také jako Don Juan. Mozart v díle sloučil prvky komické i vážné opery a jeho hudba znamenala vyvrcholení operního stylu. Námět byl už od doby baroka mnohokrát zpracován, např. také Moliérem – pod názvem Don Giovanni je jedním z nejhranějších a nejslavnějších divadelních titulů. Lídrem inscenace je především pěvecky brilantní a herecky prakticky neoperní Simon Keenlyside, jehož Don Giovanni je okouzlující muž, který kdesi uvnitř cítí hlubokou vyprahlost, již musí zahánět neustále novými dobrodružstvími a změnou.

Simon Keenlyside dokonale naplňuje Mozartovy proměny nálad z dramatu do komedie a naopak. Herecky a pěvecky vynikající jsou ale i ostatní představitelé – např. Anton Scharinger jako Leporello nebo už zmíněná Martina Janková jako Zerlina či Malin Hartelius jako Dona Elvíra. Ti všichni společně s tvůrci inscenace dokazují, že opera může být moderním divadlem, a pokud skutečně naplňuje jednotu pěveckého a hereckého umění, pak i opravdovou korunou dramatického umění.

Mozartovu operu Don Giovanni dnes nabídne v záznamu představení z Curyšské opery program ČT2 od 20:05 hod. Dále účinkují: A. Scharinger, E. Mei, M. Hartelius, M. Janková a další. Dirigent Franz Welser-Möst.