Kytarista Tommy Emmanuel rozdává potěšení

Praha - Ve Velkém sále pražské Lucerny dnes zahraje australský kytarista Tommy Emmanuel. Jeden z nejuznávanějších světových kytaristů, kterého lze slyšet i na posledním albu Michaela Jacksona, v České republice vystoupil již několikrát. Nyní se však v rámci Acoustic & Electric Tour poprvé představí s doprovodnou skupinou. V roli hosta s Emmanuelem zahraje smyčcové těleso The Eve Quartet Prague.

Emmanuel s novým projektem představí některé ze svých nejznámějších skladeb, jako Clasiccal Gas nebo The Hunt v aranžmá pro kapelu a smyčcové kvarteto. Kromě nové kapely přizve na pódium také tuzemské dívčí smyčcové těleso The Eve Quartet Prague. Čtyřčlennou doprovodnou kapelu tvoří basista Robbie Little, bubeník Kevin Murphy, kytarista Simon Hosford a klávesista Ashley Krick.

„Mnoho lidí neví, že v raném období jsem hrál na elektrickou kytaru rock´n´roll. Poté, co jsem se rozhodl přestěhovat do Evropy, byl jediný možný způsob fungování, sólové vystupování s akustickou kytarou. Na dnešním koncertě diváci uslyší něco unikátního, přivezl jsem si svoji původní kapelu z Austrálie, jsou to skvělí hudebníci, kteří báječně zpívají. Večerní show má všechno, sólové, akustické party i úseky s kapelou, budu hrát i na elektrickou kytaru, budeme zpívat a také máme smyčcový kvartet z Prahy,“ pozval hudebník diváky ČT24 na koncert.

Rozhovor s Tommym Emmanuelem (zdroj: ČT24)

S The Eve Quartet Prague vystoupil Tommy Emmanuel už v roce 2008 v pražském Kongresovém centru na festivalu Kytara napříč žánry. Spojení kytarové legendy a mladých českých virtuosek, absolventek HAMU, tehdy slavilo velký úspěch.

Loni pětapadesátiletý Emmanuel oslavil 50 let koncertování sérií vystoupení, na kterých zahrál společně se svým starším bratrem Philem. „V 70. a 80. letech letech jsem pracoval sedm dní v týdnu a sotva jsem spal,“ vzpomínal hudebník, pro kterého údajně není 300 koncertů ročně po celém světě nic neobvyklého.

„Mám dost energie. Mám dost na to, abych třeba provozoval vaši televizi. Dělám to, k čemu jsem se narodil. Je to silný pocit, že jsem pro to byl stvořen a věnuji se tedy hraní naplno. Snažím se sdělovat pozitivní emoce a vysílat dobrou energii, a když se to lidem líbí, mohu se vracet. Jsem v byznysu zábavy, tak se jí snažím poskytnout,“ řekl kromě jiného v rozhovoru ve Studiu 6 Emmanuel.

Tommy Emmanuel:

„Na kytaru jsem se opravdu naučil sám. Pokoušel jsem se získat zkušenosti od lidí, které znám, formální školení jsem neměl. Dokáži skládat muziku, ale nedokáži to dát do notového záznamu. Píseň nebo skladbu mám v hlavě a ti, co umí noty, to za mne napíší. První kapela, která mě v mládí ovlivnila, byli angličtí Shadows, jejich hudba byla v Austrálii velmi populární. Potom jsem hodně poslouchal country muziku. Hudba a způsob hraní Cheta Atkinse změnily můj život. Když jsem ho slyšel, tak jsem si řekl, přesně tohle chci dělat.“

Během své kariéry získal Emmanuel dvě nominace na Grammy, naposledy za album The Mystery z roku 2006. Umění kytaristy žijícího ve Spojených státech ocenil i Guitar Player Magazine. Emmanuel se od jeho čtenářů dočkal v roce 2008 a 2010 ocenění Nejlepší akustický kytarista planety. Před časem odmítl nabídku bývalého člena The Beatles Paula McCartneyho, aby vyučoval na jeho kytarové škole. Na poslední album Michaela Jacksona, které vyšlo loni v prosinci pod názvem Michael, nahrál Emmanuel kytaru ke skladbě Much Too Soon.

V České republice se Emmanuel naposledy představil loni na závěr 13. ročníku festivalu akustické kytary Kytara napříč žánry společně s Joem Robinsonem, vítězem soutěže Austrálie má talent.