Komise nového ředitele plzeňského divadla nevybrala

Plzeň – Výběrová komise, která dnes v konkurzu hledala nového ředitele plzeňského Divadla J. K. Tyla, nevybrala žádného z uchazečů. Informovala o tom mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová. Komise proto doporučila, aby se prodloužilo funkční období současnému řediteli Janu Burianovi, a to do června 2013. Jedenáctičlenná komise, v níž byli především divadelní odborníci, zároveň navrhla vypsat nové výběrové řízení na ředitele nejpozději do konce roku tak, aby nastoupil od července 2013. Měl by tak dostatek času, aby mohl připravit novou divadelní sezonu.

Do výběrového řízení se přihlásili čtyři zájemci, mezi nimiž byl i dosavadní ředitel plzeňského divadla Jan Burian, který mimo jiné připravoval Plzeň na kandidaturu na Evropské hlavní město kultury 2015. Kromě něj se o místo ucházeli ještě Martin Zoubek, Tomáš Šimerda a Irena Žantovská.

„Rozhodnutí komise bylo velmi překvapující. Nebyla jsem jednání přítomná, takže netuším, co se tam odehrálo,“ posteskla si manažerka projektu Evropské hlavní město kultury 2015 Marcela Krejsová.

„Myslím, že jsem asi jediný člověk v Plzni, který je důvěrně seznámen se zásadním rozvojovým projektem. Nerozumím výtkám, že je divadlo málo dynamické. Co má být dynamičtější, než můj projekt, který se zde za sto let nedělal,“ podivil se nad nedokončenou volbou dosavadní ředitel divadla J. K. Tyla v Plzni Jan Burian.

Výběrovou komisi tvořili z převážné většiny odborníci. Byl mezi nimi ředitel Národního divadla Ondřej Černý, ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab, Petr Štědroň, šéf uměleckého úseku Divadla Reduta, bývalá umělecká ředitelka divadla Alfred ve dvoře Šárka Havlíčková nebo divadelní a operní kritičky Jana Machalická a Helena Havlíková. Podle slov náměstkyně primátora pro oblast kultury a cestovního ruchu Evy Herinkové kladlo město při jejich výběru důraz hlavně na odbornost a nestrannost.

Stávající ředitel Jan Burian vede divadlo od roku 1995. Podílel se i na kandidatuře Plzně na Evropské hlavní město kultury 2015. V Plzni by mělo v této souvislosti během čtyř let vzniknout nové divadlo téměř za miliardu korun. Kromě toho Plzeň v přihlášce uváděla i přeměnu bývalých kasáren na multikulturní centrum, primátor ale přiznal, že město nemá finance na to, aby dostálo slibům bývalého vedení. Výstavba divadla by se ale stihnout měla.