Velikonoce na ČT: troje svátky v jedné televizi

Svátky duchovní, svátky jara, svátky rodinné - Česká televize pamatuje ve svém nedělním a pondělním programu na všechny významy spojené s Velikonocemi. Zvyky a obyčeje přiblíží dokumentární snímky z valašského skansenu i ze španělské Andalusie. Duchovní poselství zazní v přímém přenosu papežského Urbi et Orbi, biblický příběh ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista převypráví i hrané snímky. A rodinnému setkání před obrazovkou přejí jako o každých svátcích pohádky. Velikonoční program pak zakončí, jak už se také stalo zvykem, slavnostní večer 13. ročníku sbírkového projektu Pomozte dětem.

ZVYKY A OBYČEJE (I NEOBYČEJNÉ)

Velikonoční program ČT mimo jiné nabídne tři dokumenty, které diváky zavedou do tří různých evropských koutů. Velikonoce ve valašském skansenu (Ne, ČT1 v 11:40), tradiční akce Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, připomene známé tradice, jako je pletení pomlázky z vrbového proutí, průvod děvčat s Mařenou nebo chlapecká obchůzka s klepači a polévání vodou.

Tématem dvoudílného snímku Zdeňka Flídra Velikonoce v Lužici a pod Lužickými horami (ČT2; 1. díl – Ne ve 21:55, 2. díl – Po ve 21:25; premiéra) jsou lidové zvyky a obyčeje v oblasti, kde se donedávna stýkaly tři národy: Češi, Němci a Lužičtí Srbové. Dokument se zaměřuje především na stále udržovaný folklor, zejména jízdy velikonočních jezdců. Svatý týden v Andalusii (ČT2; Po v 19:00) přiblíží velikonoční svátky na jihu Španělska. Tvůrci se zajímali o kontext oslav, které většina televizních diváků zná z každoročně se opakujících záběrů na tisíce lidí v ulicích, květiny a procesí se soškami svatých.

NEJVĚTŠÍ KŘESŤANSKÝ SVÁTEK

Posleství Městu a světu hlavy katolické církve zaznívá z balkonu svatopetrské baziliky i o Velikonocích. Co všechno zmíní papež Benedikt XVI. ve svém šestém velikonočním poselství Urbi et Orbi (Ne, ČT1 v 11:55), zůstane utajeno až do chvíle přímého přenosu České televize.

Připomínka Velikonoční neděle, největšího křesťanského svátku v roce, začíná ale o něco dříve – Velikonoční bohoslužbou (Ne, ČT2 v 9:30), přímým přenosem  slavnostní mše z proboštského farního chrámu svatého Mořice v Olomouci. Bohoslužbu celebruje P. František Hanáček, probošt u svatého Mořice.

Poslední dny Ježíše Krista (a jeho vzkříšení) jsou tématem několika pořadů. Dvoudílného americko-britského filmu Umučení (ČT2; 1. díl – Ne, 20:00, 2. díl – Po, 20:00). Snímek z produkce HBO a BBC zasazuje biblický příběh do politických a náboženských souvislostí tehdejší doby a vypráví ho ze tří úhlů – zástupců náboženské moci, Římanů a Ježíše.

Apokryf o tom, co se mohlo stát, než si Pilát „umyl ruce“ nad smrtí Ježíše, napsal Zdeněk Bláha, který našel inspiraci v románu Michaila Bulgakova Mistr a Markétka. Pod názvem Pilát Pontský onoho dne (Ne, ČT1 ve 23:10) televizní film natočil v roce 1991 Oldřich Daněk v titulní roli s Luďkem Munzarem.

Snímek Pašije na provázku (Po, ČT2 v 15:25) se vrací do roku 1965, do doby první inscenace Komedie o umučení a slavném vzkříšení Pána a Spasitele našeho Ježíše Krista v brněnské Huse na provázku. Film se pokusil zachytit nejen jedinečnou atmosféru tohoto představení, ale i prolínání pašijového příběhu s životem jeho tvůrců.

Z divadla k sochařství vede Cesta k Cestě (Po, ČT2 v 17:25), dokument o snaze občanského sdružení Křížová cesta, založeného Vladimírem Preclíkem, které navazuje na téměř 250 let starou myšlenku hraběte Františka Antonína Šporka a sochaře Matyáše Bernarda Brauna vytvořit křížovou cestu spojující kukský hospitál s Braunovým Betlémem. Cesta naděje a utrpení člověka je skupinovým dílem patnácti českých kamenosochařů nedaleko Kuksu, podobenstvím víry, osudových zastavení a současného vztahu k duchovní tradici biblické legendy.

BYL JEDNOU JEDEN…

Pohádky nemohou v programu ČT o svátcích chybět, Velikonoce samozřejmě nejsou výjimkou. Děti (i dospělí) se mohou těšit například na kouzelný příběh odložených hraček Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? (Ne, ČT1 v 16:20) nebo na tři „královské“ pohádky: Byl jednou jeden král (Ne, ČT1 ve 14:30), filmovou pohádku s Janem Werichem a Milenou Dvorskou, v níž moudrost zvítězí nad hloupostí a sůl nad zlatem; Královský slib (Po, ČT1 v 9:55), romantický příběh o princi a princezně, kteří se vzepřeli dávnému rozhodnutí svých královských otců, a Kouzla králů (Po, ČT1 ve 12:35), výpravný příběh o dvou královstvích, nebezpečných nástrahách a velké lásce, která je překoná.

Velikonoční pondělí už tradičně patří sbírkovému projektu Pomozte dětem. Informovat o něm bude moderátorka Alena Zárybnická po celý den, součástí programu bude i koncert Tomáše Kluse pro Kuře (ČT1 v 17:40). Velkou tečkou za 13. ročníkem sbírky bude ale přímý přenos zábavního večera Letem světem s Kuřetem (ČT1 ve 20:00). Benefiční pořad opět moderují Tomáš Hanák a Marcela Augustová, jako hosté vystoupí a zahrají Charlie Straight, Sto zvířat, Chinaski nebo Čechomor.

  • Svatý týden v Andalusii zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2486/248587.jpg
  • Papež Benedikt XVI. autor: Andrew Medichini, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2492/249157.jpg
  • Luděk Munzar v apokryfu Pilát Pontský onoho dne zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2486/248599.jpg
  • Cesta k cestě zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2494/249320.jpg
  • Byl jednou jeden král zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2494/249329.jpg
  • Pomozte dětem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/794/79396.jpg