Nikolaev dotáčel atentát pro neznalce dějepisu

Praha – S napětím očekávaný snímek Lidice, jejž tvůrci označili již za dokončený, bude bohatší o novou scénu, která z původního scénáře vypadla pro nedostatek financí. Definitivně poslední záběry se dnes dotáčely v Hoffmanově ulici v Praze. Ulici v pražském Podolí filmaři vybrali proto, že je vizuálně nejvíce podobná zatáčce v Kobylisích, jak vypadala 27. května 1942, kdy v ní došlo k atentátu na Reinharda Heydricha. Do role zastupujícího říského protektora obsadil Nikolaev německého herce Detlefa Bothea. Dotáčky premiéru filmu, plánovanou na 31. května letošního roku, nezdrží, slibují tvůrci.

Proč se atentát dotáčel na poslední chvíli, vysvětlil Adam Dvořák, producent filmu: „Po konzultaci s americkým distributorem jsme se rozhodli k tomuto netradičnímu kroku. Chceme, aby film byl srozumitelný i světovému publiku, které není znalé evropských historických událostí, navíc snímek Lidice dostane ještě akčnější a velkolepější rozměr.“

Podobně už Nikolaev koncem ledna obohatil tento historický snímek o záběry obsazování administrativní budovy v Kladně Němci, což umožnil nečekaný příspěvek od sponzorů. Dvořák také prozradil, že ještě před uvedením filmu, před jeho slavnostní premiérou, o něj projevili zájem distributoři nejen ze Spojených států, ale i z asijských zemí. 

Dalším neobvyklým bonusem bude soundtrack, který vznikal pod vedením Michala Hrůzy a měl by přiblížit téma Lidic obzvláště nejmladší generaci. Nejedná se o filmovou hudbu, na níž spolupracoval Hrůza ještě s Jamesem Harrriesem, ale o samostatný projekt plný moderních skladeb interpretovaných Lucií Bílou, Anetou Langerovou, Michalem Hrůzou, Divokým Billem a dalšími.

CD pod názvem Lidice vyjde 7. května v početně limitovaném množství a bude ke koupi v síti PNS za 69 Kč. Bonusem určitě bude přiložený poukaz na volnou vstupenku na film Lidice v síti Cinestar.

První klapky snímku Lidice 29. července 2010 se účastnil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Film, vznikající v koprodukci České televize, je výpovědí o osobních dramatech obyčejných lidí z nacisty vypálené vesnice. Lidice měla původně režírovat Alice Nellis, ze zdravotních důvodů ale režii předala Petru Nikolaevovi. Ten se do věznice v Mladé Boleslavi vrací natáčet už podruhé, před pěti lety zde vznikal jeho snímek Kousek nebe. Do svého posledního snímku obsadil Karla Rodena, Zuzanu Fialovou, Zuzanu Bydžovskou nebo Jana Budaře. Premiéru mají Lidice 31. května, do kin vstoupí 2. června.