Jazzové Vertigo metamorfuje

Praha – Mladá generace českých jazzmanů vnáší podle odborníků na domácí hudební scénu nebývalou otevřenost a zahraniční zkušenosti. A jejich hudba snese srovnání se světovými špičkami v oboru. Potvrzuje to právě vydané album skupiny Vertigo, která včera v pražském klubu Jazz Dock zakončila krátké turné k nové desce. Kapela dříve známá jako Vertigo Quintet nyní zahrnuje jako svou stálou členku Dorotu Barovou. Nové album s názvem Metamorphosis zachycuje  členy kapely na nekončící cestě za novými tvůrčími  postupy a impulsy a je naplněno leckdy překvapivou, stále však hluboce autentickou a pocitově založenou originální hudbou.

Vertigo Quintet vznikl koncem roku 2002 jako mladý, dynamický projekt muzikantů, kteří chtějí hledat svůj vlastní hudební jazyk. Syntézou osobitých hlasů jednotlivých hráčů se záhy zrodil nezaměnitelný zvuk kapely. Díky neutuchajícímu entusiasmu a nesporným hudebním kvalitám se Vertigo Quintet pomalu, ale jistě stává stálicí evropské hudební scény. Se třetím řadovým albem nazvaným Metamorphosis pokračuje cesta Vertiga k dospělosti. Před devíti roky se rozhodli hledat vlastní hudební jazyk. V žánru, který ctí tradice, našli své originální vyjádření.

Vidličky v útrobí klavíru

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Původní název Vertigo Quintet opustili, když se k nim nastálo přidala polovina dívčího dua Tara Fuki. Ženský prvek už dřív vnášela do jejich hudby třeba hostující Lenka Dusilová. Se zpěvačkou a violoncellistkou Dorotou Barovou zní v textech i polština. „V téhle kapele téměř není možný záskok. Samozřejmě, dá se to, ale je to na úkor toho, že ta kapela nemá zvuk, který má,“ říká člen kapely Dano Šoltis. Nová deska je pro Vertigo dobrodružstvím v objevování společného zvuku. Užaslí posluchači proto na koncertech sledují, jak si k němu klavírista pomáhá lepicí páskou nebo vidličkami v útrobách svého nástroje.

Originální pojetí jazzu

Jazzová hudba je hřiště s historicky danými pravidly. Styl hry se ale mění s každou generací a silnou osobností. Skupinu Vertigo tvoří hráči z Česka a Slovenska, kteří navíc sbírali zkušenosti na hudebních školách v Polsku nebo v Norsku. „Tím, že se pohybujeme tak různě po celé Evropě, tak člověk nasaje trošičku z jiné kultury, z jiných tradic,“ doplňuje Šoltis. Nová deska Metamorphosis nabízí nové, neotřelé pojetí jazzu.