Láska prochází Českou televizí

Lásku na chmelu i na svatební cestě do Jiljí, lásku zapomenutou, lásku románovou i zdokumentovanou najdou diváci v pořadech České televize první májový den. A samozřejmě i lásku pohádkovou, která jediná jistě potrvá „šťastně až do smrti“. Zamilovaní i nezamilovaní, budou-li květnovou neděli trávit u obrazovky, se tak mohou podle svého gusta dojmout i pobavit u programů, ku kterým zve „hrdličin hlas“ z Kavčích hor.

Jednoduchá, ale komplikovaná touha milovat a být milován spojuje mozaiku lidských osudů, kterou v roce 2005 poskládala dokumentaristka Olga Sommerová a její dcera Olga Špátová. Obě sledovaly v průběhu jednoho roku několik partnerských dvojic – každá jiné. Snímek Láska včera, dnes a zítra (ČT2, 10:00) je podle jejich vlastních slov dílem generačním.

Dokument o vztazích zahajuje prvomájovou programovou nabídku České televize, která se řídí oním Máchovým a notoricky známým „lásky časem“. Pokračuje televizní adaptací románu básníkovy současnice, anglické spisovatelky Charlotty Brontëové. Příběh Jany Eyrové se dočkal mnohých filmových zpracování, v českém čtyřdílném miniseriálu (1. díl – ČT1, 11:00) z roku 1972 představuje osiřelou dívku, která přichází na panství Thornfield, Marta Vančurová. Edwarda Rochestera si zahrál Jan Kačer.

Prvomájové filmy nabídnou různé pohledy na lásku, jež se ovšem ani v jednom případě neobejde bez překážek. Láska Starců na chmelu (ČT1, 15:00) je vystavena závisti, nepochopení a pokrytectví. První český filmový muzikál vznikl v roce 1964, režisér Ladislav Rychman si do rolí brigádníků vybral z tehdy známých tváří jen Vladimíra Pucholta, který už zazářil v komedii Miloše Formana Černý Petr. Ostatní role obsadil povětšinou studenty taneční konzervatoře. Zatěžkávací zkoušce, ovšem víceméně dobrovolné, je vystaven i vztah Libuše Šafránkové a Josefa Abrháma při Svatební cestě do Jiljí (ČT1, 20:00). Jde vlastně spíše o cestu předsvatební, která možná byla a rozhodně může být inspirací pro adepty manželství.

O prvomájový závěr se postará cenami ověšený Anglický pacient (ČT1, 21:30). Román Michaela Ondaatjeho získal prestižní Man Booker Prize a jeho filmová adaptace si odnesla devět Oscarů, včetně zlaté sošky za nejlepší film, režii (pro tehdy téměř neznámého Anthonyho Minghellu, který později natočil Talentovaného pana Ripleyho či Návrat do Could Montain) a herecký výkon ve vedlejší roli pro Juliette Binocheovou. Ralph Fiennes, který v tomto příběhu o velké lásce a zradě hrál „anglického pacienta“, se musel spokojit jen s nominací. Stejně jako Kristin Scott Thomasová.

A nakonec dva programové tipy na pohádky, které, minimálně pokud jde o happy endy v lásce, nikdy nezklamou. Z pohádek na přání získala nejvíce diváckých hlasů Třetí sudička (ČT1, 13:05), příběh z roku 1986 o lásce, která přemáhá a přemůže nepřízeň osudu, v titulní roli s Vlastou Fialovou. A potěší jistě i jedna z nejoblíbenějších pohádek – Pyšná princezna (ČT1, 17:00), o přezíravé Krasomile (Alena Vránová), kterou zkrotil zahradník, i když jen dočasný (Vladimír Ráž).

  • Jana Eyrová zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2509/250890.jpg
  • Libuše Šafránková a Josef Abrhám ve filmu Svatební cesta do Jiljí zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2509/250893.jpg
  • Ralph Fiennes a Juliette Binocheová v oscarovém filmu Anglický pacient zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2509/250894.jpg
  • Alena Vránová a Vladimír Ráž v pohádce Pyšná princezna zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2509/250892.jpg