Muzikál s hity Elánu nebude o Elánu

Praha - Především o kvalitní muziku a texty Borise Filana se podle režiséra a choreografa Jána Ďurovčíka opírá muzikál Osmý světadíl, v němž zazní hity skupiny Elán. V žádném případě ale prý nevypráví příběh kapely. Jde o původní příběh o lásce, touze a pominutelnosti okamžiku štěstí. Muzikál pojmenovaný podle debutového alba Elánu, bude prvním muzikálovým projektem uváděným současně v České republice i na Slovensku.

Obě verze muzikálu, česká i slovenská, budou zcela svébytné s odlišným obsazením, i v české se však bude zpívat slovensky. V pražském Divadle Kalich ubde mít Osmý světadíl premiéru 8. září. Slovenská premiéra v bratislavském Heineken Tower Stage se uskuteční na začátku listopadu.

Členové kapely Elán Jožo Ráž, Ján Baláž a Vašo Patejdl dnes na tiskové konferenci v Praze dostali dort se třiceti svíčkami k jubileu svého působení na profesionální scéně. "Nevěřím na muzikály, ale jsem rozhodnutý udělat jeden pokus," prohlásil Jožo Ráž k projektu, který prý nemá propagovat loňské album Anjelská daň.

V muzikálu zazní sice slavné songy, jako Stužková, Valiace sa kamene, Vymyslená, Láska moja, Neviem byť sám, Kaskadér či Voda, čo ma drží nad vodou, ale budou jen posouvat děj. „Můžeme čekat návrat k poctivému muzikálu bez kompromisů,“ slibuje Ďurovčík. Ke starým hitům přibudou dvě nové skladby napsané speciálně pro tento muzikál. Kapela půjde do nahrávacího studia ještě před letními prázdninami, jedna ze skladeb vyjde na chystaném singlu.

Tvůrci zatím neoznámili herecké obsazení. Divadlo Kalich má za sebou několik kol konkurzů na hlavní role i místa v souboru, ve kterých bojovalo na 400 zájemců. „Nehledali jsme 'pouze' skvělé zpěváky, 'pouze' skvělé tanečníky, 'pouze' skvělé herce, my jsme hledali muzikálová monstra, která všechny tři vyjmenované profese zvládají na výjimečné úrovni,“ uvedl režisér a choreograf Ján Ďurovčík. Dodal, že v muzikálu budou tři hlavní role v mladém a dvě v dospělém věku.