Milostné dopisy vášnivé a oddané Edith Piaf

Paříž – Pod titulkem Moje modrá láska vyšly ve Francii knižně dopisy, které začátkem 50. let psala Edith Piaf svému tehdejšímu milenci, cyklistickému šampionovi Louisi Gérardinovi. Legendární zpěvačka se v nich ukazuje jako vášnivá, oddaná, ale i sebou nejistá milenka, která ke svému muži vzhlíží jako k idolu. „Vzal sis mě, jak to dosud žádný jiný muž neudělal, a já jsem ti dala něco, co jsem zatím žádnému jinému nedala, totiž sebe,“ napsala Edith Piaf cyklistovi Louisi Gérardinovi začátkem roku 1952 krátce poté, co jejich necelý rok trvající románek začal.

V dubnu téhož roku mu před odletem na turné do Spojených států psala, že chce odjet „tak vypleněná, tak plná lásky“, že se nebude moci měsíce milovat a jenom bude čekat na „nádherný návrat, abych mohla být zase s tebou jako tvůj pejsek“. V dopisech se taky objevuje přání mít s Gérardinem dítě a žít s ním v domě, který by si zařídili podle svého. Dokonce mu poslala kopie výpisů z účtu a psala, jak je šťastná, že má dost prostředků na to, aby mohli oba bez problémů ukončit kariéru.

„Chci se úplně polepšit, chci tě být hodna, musíš mi pomoci se změnit, budeš mým malým profesorem, miláčku, a já ti budu naslouchat jako učiteli, kterého zbožňuju.“

V Gérardinovi se zhlížela. Gérardin (1912-1982) byl o tři roky starší než zpěvačka a byl ženatý. Jejich vztah trval od listopadu 1951 do září 1952. On údajně řekl, že „osmačtyřicet hodin s Piaf je únavnější než jedna etapa Tour de France“. V publikované sbírce je i poslední dopis, který mu Piaf napsala 18. září 1952 z New Yorku. „Až to budeš číst, budu už vdaná,“ oznamuje mu, ale vyslovuje naději, že zůstanou přáteli.

O dva dny později si vzala francouzského zpěváka Jacquesa Pillse. Za svědkyni jí šla neméně legendární německo-americká herečka Marlene Dietrichová. Manželství vydrželo čtyři roky. Gérardin byl jen jeden z řady jejích milenců. Byli mezi nimi například boxer Marcel Cerdan a zpěváci Yves Montand a Georges Moustaki. Slavná zpěvačka zemřela v roce 1963 ve věku 47 let.