Černá komedie silná jako irská whisky

Hradec Králové – Klicperovo divadlo v Hradci Králové připravilo v premiéře hru Mrzák Inishmaanský. Černou komedii o lidských snech napsal v současnosti nejhranější irský dramatik Martin McDonagh. Příběh je zasazený do zapomenutého irského venkova, kam prý často jezdil autor této hry jako malý na prázdniny. A je stejně drsný a cynický jako jeho obyvatelé. Martin McDonagh ve svých hrách pracuje s relativizováním pravdy a s ostrými střihy mezi krutostí a úlevným smíchem.

Příběh romantický i drsný jako irská krajina a silný jako irská whisky. Mladík Billy žije v zapadlé vesnici na malém ostrově Inishmaan spolu se svými dvěma bláznivými tetami. Kromě nich poznáme i další netradiční hrdiny - drsňačku Helenu a jejího bratra Bartleyho, milovníka bonbonů marshmallow, místního zpravodaje - drbnu Johnyho a jeho devadesátiletou a věčně opilou matku nebo Bobíka Bobbyho, tvrdého chlapa s měkkým srdcem.

Jan Sklenář, herec

„Ti lidé jsou na sebe drsní, aby věděli, na čem jsou v každé chvíli a aby přežili.“

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Jednoho dne dojde do vesnice neuvěřitelná zpráva. Hollywoodští filmaři přijedou natáčet na vedlejší ostrov a dokonce zde uspořádají konkurz na roli v novém filmu! I Billy si tedy pokusí splnit svůj sen, a to stát se v Hollywoodu filmovou hvězdou. „My tomu říkáme (s dramaturgyní), že to je hra o pravdě, protože tam neustále vyvstávají nové skutečnosti, jak to doopravdy bylo,“ říká režisér Jan Frič.

„Je to především hra o lidech v největším zapadákově na světě. O tom, jací jsou tam (tady?) všichni hovada – ale hovada boží. Ne nadarmo se tam objevuje motiv filmu a hlavně herectví. U mrzáka Billyho je pak právě herectví jediný prostředek, který mu umožňuje na světě něčeho dosáhnout – zjednodušeně: nezbývá mu, než pro své cíle ostatní překecat. A tak doufám, že se nám vás podaří aspoň jednou nachytat,“ uvádí Jan Frič.

Stěny se zachvějí, oči zvlhnou

Podle tvůrců se diváci mohou těšit především na herecké výkony členů hradeckého souboru. Inscenace je komorní, dává tedy hercům značný prostor. Dalším stavebním kamenem bude výrazná scénická hudba Davida Smečky. Co se týče výtvarné složky, můžete se těšit na výpravný ostrov zarostlý do jeviště nebo mořskou faunu. Premiéra se odehraje na hlavní scéně Klicperova divadla 7. května od 19:00 hodin. Další premiérou se Klicperovo divadlo vrací k původní dramatice - David Drábek napsal hru Jedlíci čokolády.

Mrzák Inishmaanský
Zdroj: ČT24