Nominace na Turnerovu cenu míří hlavně do Glasgow

Londýn - Malíři George Shaw, sochaři Karla Blacková a Martin Boyce, stejně jako videoumělkyně Hilary Lloydová byli nominováni na prestižní britské ocenění, Turnerovu cenu. Nominace oznámila porota udělující ocenění, které v minulosti poukázalo na řadu výrazných talentů a vyvolalo také řadu kontroverzí. „Nominace se nezaměřují na žádnou školu nebo hnutí. Nominovaní umělci zastupují různá média, jejich dílo je různorodé a dospělé,“ uvedla členka poroty Katrina Brownová.

Osmatřicetiletá Karla Blacková používá pro své plastiky netradiční materiály jako mouku, omítku a hlínu, ale i laky na nehty. Třiačtyřicetiletý sochař Maritn Boyce je autorem instalací složených z plotů, židlí, popelnic a neonových světel.

Oba tvoří ve skotském Glasgow, odkud pochází také poslední dva držitelé Turnerovy ceny - Susan Philipszová a Richard Wright. Podle předsedkyně komise a ředitelky galerie Tate Britain Penelope Curtisové je to důkaz kvality glasgowské výtvarné školy v 90. letech.

Dalším nominovaným je čtyřiačtyřicetiletý George Shaw, malíř pochmurných fotorealistických obrazů inspirovaných krajinou jeho dětství, tedy sídlištěm v Coventry. Používá při tom emailové barvy určené pro modeláře. Šestačtyřicetiletá Hilary Lloydová z Londýna byla nominována za své nesestříhané filmy, které v reálném čase zachycují třeba stavbu dálničního mostu nebo pohyb jeřábu.

Letos se Turnerova cena poněkud odklání od Londýna. Díla finalistů budou vystavena od 21. října v galerii Baltic v Gatesheadu na severu Anglie, kde bude také 5. prosince oznámen vítěz. Je to teprve podruhé, co bude cena vyhlášena mimo Londýn. Vítěz dostane prémii 25 tisíc liber (asi 675 tisíc korun). Poražení finalisté dostanou po 5000 librách.

Turnerova cena pojmenovaná podle slavného malíře 19. století se uděluje od roku 1984 britským umělcům do 50 let. Často vyvolává kontroverze. Má „podpořit veřejnou diskusi o nových trendech v britském umění“ a porota tak často vybírá spíše provokativní příklady současného umění. V minulosti cenu dostali například Tracey Eminová, Anish Kapoor, Antony Gormley, Damien Hirst či dvojice Gilbert and George. Loni byly poprvé oceněny zvukové instalace - v podání Susan Philipszové.