Spielberg natočí film o Lincolnovi

Washington – Hollywoodský režisér Steven Spielberg natočí životopisný film o 16. americkém prezidentovi Abrahamu Lincolnovi, jenž byl v úřadě v letech 1861 až 1865, tedy v době občanské války, jež vyústila ve zrušení otroctví. Film se má podle agentury AP natáčet na podzim v historických kulisách měst Petersburg a Richmond v jižanském státě Virginie. Snímek, v němž se hlavní role ujme Daniel Day-Lewis a někdejší první dámu USA Mary Toddovou Lincolnovou si zahraje Sally Fieldová, se v kinech objeví příští rok.

„Virginie oplývá historickým bohatstvím,“ zdůvodnila výběr natáčecích lokalit Mary Nelsonová z Virginské filmové kanceláře, která produkci podpoří i finančně pěti miliony dolarů (zhruba 83 milionů dolarů). „Prostě máme nádhernou architekturu,“ dodala Nelsonová. Stát Virginie je podle svého guvernéra Boba McDonnella poctěn tím, že si jej věhlasný režisér znovu vybral k natočení filmu. „Je to zvlášť významné v době připomínek 150. výročí občanské války a vyhlášení rovnoprávnosti,“ uvedl McDonnell.

Spielberg si v uplynulém roce osobně prohlížel vhodné lokality v Richmondu a Petersburgu a navštívil i richmondské Muzeum konfederace, někdejší sídlo konfederačního Bílého domu. Lincoln toto místo navštívil po pádu Jihu. Spielberg už ve Virginii natáčel části svých filmů Válka světů a Minority Report. V Richmondu vznikal také například snímek Návrat do Cold Mountain.

Jako předloha filmu o Lincolnovi poslouží kniha Doris Kearnsové Goodwinové Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln (Tým soupeřů: Politický génius Abraham Lincoln), který se stal ve Spojených státech v roce 2005 bestsellerem. Autorem scénáře k příštímu počinu oscarového filmaře je držitel Pulitzerovy ceny Tony Kushner, jenž se Spielbergem spolupracoval už na filmu Mnichov z roku 2005.