Dvě výstavy pro Aj Wej-weje

Berlín / New York – Kde je Aj Wej-wej? ptá se návštěvníků nápis na berlínské Neugerriemschneider gallery, která vystavuje díla vězněného čínského umělce a kritika tamní vlády. Jeho sochy v současnosti zaplnily i prostranství před proslulým hotelem Plaza v New Yorku. Aj Wej-weje zatkly čínské úřady zhruba před měsícem a viní ho z hospodářské kriminality. Od té doby o umělci nejsou žádné zprávy.

„Byl to pro nás šok zjistit, že někdo tak známý může prostě jen tak zmizet. Podepsali jsme proto na internetu petici za jeho propuštění,“ uvedla jedna z návštěvnic berlínské výstavy, studentka výtvarného umění.

Policie Aje zatkla jen několik dní poté, co třiapadesátiletý avantgardní umělec oznámil, že chce z Číny odejít a usadit se v zahraničí. Chtěl prý otevřít své studio v Německu a žít tam, aby se zbavil šikanování a pronásledování čínských úřadů. Aj například označil čínské vůdce za gangstery a v posledních letech obhajoval humanitární případy.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Jeho berlínská výstava, kterou měl původně osobně zahájit, je umístěna symbolicky za mřížemi. Znetvořená příroda – stromy z mrtvého dřeva a kameny z čínského porcelánu – upozorňují na zmrzačené tradice. Otevřena bude do 3. června, o měsíc později mají do Berlína přijet představitelé čínské vlády.

Ajeova díla jsou v těchto dnech k vidění i v New Yorku, kde výtvarník strávil téměř deset let a město i po té navštěvoval. Jeho sochy, hlavy zvířat tvořící čínský zvěrokruh, jsou rozmístěny před hotelem Plaza u Pulitzerovy fontány. Každá z nich váží kolem půl tuny. Je to vůbec poprvé, kdy se zde nějaké umělecké dílo objevilo.

Středečního odhalení soch se zúčastnil newyorský starosta Michael Bloomberg. Činy čínského umělce podle něj vypovídají nejenom o odvaze, ale i touze po svobodě, kterou cítí každá lidská bytost.

"Umělci riskují…

… vše, aby mohli tvořit. Riskují neúspěch. Riskují zamítavé reakce. Riskují kritiku veřejnosti. Umělci jako Aj Wej-wej, kteří pocházejí z míst, která si neváží svobody slova a nechrání ji, riskují mnohem více." /Michael Bloomberg, starosta New Yorku/