Únos ze serailu v ND se soustředí na vývoj postav

Praha  - Zejména emoce a vývoj hlavních postav zdůrazňuje nová inscenace komické opery Wolfganga Amadea Mozarta Únos ze serailu (Die Entführung aus dem Serail), jejíž premiéra se uskuteční 7. května ve Stavovském divadle v Praze. Žádná z postav není na konci představení tatáž jako na začátku, upozornil belgický režisér pražské inscenace Joël Lauwers.

Hudebně dílo nastudoval šéfdirigent orchestru Národního divadla Tomáš Netopil. Do Stavovského divadla se titul v německém jazyce vrací po 37 letech a v roce 255. výročí narození Mozarta rozšíří dosavadních pět inscenací jeho oper na aktuálním repertoáru ND.

„Opera z roku 1782 je velmi těsně spjata s tím, co Mozart v době jejího komponování prožíval. Myslím, že šlo o nejbouřlivější část jeho života. Mozart před Únosem ze serailu a po něm není tentýž člověk,“ upozorňuje Lauwers. Dodal, že si velmi váží možnosti uvádět Mozartovo dílo v prostorách, kde měla roku 1787 premiéru jeho opera Don Giovanni. „Ze stěn divadla to dýchá Mozartovou přítomností,“ podotkl.

Režisér, který si ke spolupráci přizval autora kostýmů a scénografa Etienna Plusse, uvedl, že jeho inscenace nebude žádnou „aktualizovanou metaforou, která se odehrává v metru nebo v bance“. Zaměří se především na vývoj postav.

Únos ze serailu je pro Lauwerse první realizací v České republice. „Hledal jsem režiséra, který ctí poetiku Mozartových děl a jde do hloubky díla a psychologie postav,“ vysvětlil šéf opery Jiří Heřman, proč Lauwerse oslovil.

Únos ze serailu patří do pětice Mozartových nejhranějších, je jeho první mistrovskou operou. V příběhu paša Selim velkoryse nepotrestá pokus o únos zajatých evropských žen. Mozart v opeře vyzdvihl komičnost strážce harému. Autorem libreta je Gottlieb Stephanie podle textu divadelní hry Christopha Friedricha Bretznera. Opera je psána v žánru singspiel. Německy to znamená „zpěvohra“ a je to žánr opery, který obsahuje zpěvná čísla s mluvenými dialogy.

  • Únos ze serailu autor: Hana Smejkalová, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2529/252846.jpg
  • Únos ze serailu autor: Hana Smejkalová, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2529/252848.jpg
  • Únos ze serailu autor: Hana Smejkalová, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2529/252850.jpg
  • Únos ze serailu v ND / Simona Houda-Šaturová (Konstanze), Kateřina Kněžíková (Blonde) a Aleš Briscein (Belmonte) autor: Hana Smejkalová, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2529/252852.jpg