Divadlo Campo přiváží opatrný optimismus

Praha - Belgické divadlo Campo právě hostuje v pražském Divadle Archa. Představení s názvem Antologie optimismu je oslavou kritického optimismu a sondou do snů o lepších zítřcích. Inscenace v režii Jacoba Wrena a Pietera De Buyssera se v Arše hraje 10. a 11. května. Představení bude uvedeno v anglickém jazyce s projekcí titulků v češtině. Jacob Wren a Pieter De Buysser ve své hře na hranici přednášky čerpají z odpovědí, které získali. Ty vytváří rámec pro vlastní úvahy o optimismu i rozvíjení reflexí o tom, jak by optimismus mohl skutečně fungovat v našem současném světě.

Východiskem pro inscenaci byl dopis z ledna 2008 začínající touto větou: „Antologie optimismu je předběžnou oslavou kritického optimismu, který, jak nesměle doufáme, v jednadvacátém století posílí.“ Dopis oba autoři rozeslali spisovatelům, umělcům, myslitelům, vědcům, politikům, byznysmenům a dalším lidem po celém světě s žádostí o odpověď.

Divadlo Archa oslovilo s touto výzvou kromě Václava Havla, Tomáše Sedláčka, Karla Gotta, Jiřiny Šiklové, Jaroslava Rudiše a Adama Gebriana i své diváky. Přičemž osobním příspěvkem k tématu optimismu může být fotografie, hudební skladba či hmotný předmět, text, malba či kresba, film i video či cokoli doposud nečekaného.

"Myslím si, že reakce Čechů je skvělá, jejich odpovědi byly výborné. Samozřejmě, že i já někdy propadnu pesimismu. Snažím se být kritickým optimistou, kdy je zapotřebí zapojit představivost, aby byl člověk schopný se postavit nepříjemné realitě. Také z tohoto důvodu shromažďujeme reakce lidí po celém světě a dáváme je na naši webovou stránku. I zde v Praze se chceme dělit o reflexe a myšlenky, jak vytvořit hnutí odporu proti pesimismu. Jsme vlastně pod náporem pesimistických názorů, které tvrdí, že nemůžeme dělat nic jiného, než jen bránit to, co už máme. Na nás umělcích je, abychom poukazovali na to, že politici tyto názory zneužívají a stavějí na nich," řekl k představení.

Jacob Wren, kanadský režisér a autor excentrických divadelních produkcí, se představil českému publiku několikrát. S montrealským souborem PME, který je považován za jeden z nejprogresivnějších kolektivů současnosti, který soustavně posouvá hranice pohybového divadla a tance, v Arše naposledy vystoupil v roce 2006 s představením Families Are Formed Through Copulation. V Arše Wren rovněž uvedl své projekty v rámci Kanadské sezony v roce 2003 a s prvním tu hostoval už v roce 1999.

S belgickým autorem, filozofem a divadelníkem Pieterem De Buysserem se sešli poprvé v roce 2000 v divadle Campo nieuwpoort v Gentu. Jejich vzájemná náklonnost a intenzivní korespondence vyústila v Antologii optimismu.