Ekonom, nebo kunsthistorik? Besser vyhlásí šéfa NG

Praha - Ministr kultury Jiří Besser dnes oznámí, kdo stane v čele Národní galerie. Do posledního kola výběrového řízení se dostali historik umění Jiří Fajt a ekonom Vladimír Rösel. Prvního jmenovaného doporučila výběrová komise, druhý je prosazován uměleckou obcí. Ministr s oběma naposledy hovořil v pátek.

Umělecké obci vadí, že Vladimír Rösel nemá kunsthistorické vzdělání ani dostatek zkušeností v umělecké oblasti. Sám Rösel nepopírá, že v případě, že post získá, bude jeho funkce především manažerská. „Chtěl bych v Národní galerii zavést správní radu. Všechno ale záleží na tom, jakým způsobem se změní statut této instituce,“ nechal se slyšet.

Fajt zase počítá i s ekonomickými otázkami, které by ze svého postu musel řešit. „Struktura řízení je velmi komplikovaná. Bylo by zapotřebí se tím přesněji zabývat, a to i v ekonomické poloze, protože se mi zdá, že potenciál, který instituce má, není plně využíván,“ prohlásil.

Historik umění, který rozumí oboru, anebo ekonom, který má zkušenosti s managementem? Podle ministra kultury Jiřího Bessera jsou oba muži především silné silné osobnosti a to je pro Národní galerii dobře. Současného ředitele NG Milana Knížáka by měl jeden z nich nahradit od září. Knížák ve funkci setrvá zřejmě do konce srpna s tím, že poslední tři měsíce by si měl se svým nástupcem předávat agendu.

O místo šéfa NG se vedle Fajta a Rösela ve druhém výběrovém řízení (první vyhlásil Besserův předchůdce Václav Riedelbauch, Besser se ale rozhodl vyhlásit nové) se ještě ucházel ředitel Moravské galerie Brno Marek Pokorný a bývalý poradce Pavla Béma, tehdy primátora, Michail Odarčenko.

Ministr kultury Jiří Besser při protestu zaměstnanců Státní opery Praha před ministerstvem kultury proti způsobu reorganizace pražských operních scén
Zdroj: ČT24