Na 500 hudebníků se Symfonií tisíců v areně

Praha - Pražskou O2 arenu dnes, v den stého výročí úmrtí skladatele Gustava Mahlera, rozezněly tóny jeho Symfonie č. 8. Dílo, nazývané také Symfonie tisíců podle počtu účinujicích při premiéře v roce 1910, bylo uváděno v rámci festivalu Pražské jaro. Vystoupilo v něm téměř 500 hudebníků pod taktovkou dirigenta Christopha Eschenbacha. V hledišti haly, zvyklé spíše na hokejová utkání nebo koncerty popových a rockových hvězd, bylo podle pořadatelů zhruba 4000 diváků.

Arena upravená do tvaru takzvané U-rampy přivítala první návštěvníky hodinu před začátkem koncertu. Příchozí mohli sledovat zkrácenou verzi dokumentu o životě a díle Gustava Mahlera. V evropské premiéře odpoledne snímek představil v pražském kině Evald jeho autor a umělecký šéf Sanfranciského symfonického orchestru Michael Tilson Thomas.

Mezi diváky bylo mnoho cizinců i známých tváří české hudební scény. Mezi diváky bylo mnoho cizinců i známých tváří české hudební scény. Koncert si nenechali ujít například houslista Pavel Šporcl, harfistka Kateřina Englichová nebo šéf České filharmonie David Mareček.

Symfonii doveze Gustav Mahler Express do Německa

V Symfonii č. 8 vystoupily před pražským publikem na vyvýšeném pódiu dva orchestry, šest sborů a osm předních sólistů z Česka a Německa. Hudebníci z Německa přijeli do Prahy již 13. května, aby se v následujících dnech mohli věnovat děleným zkouškám v Rudolfinu a Obecním domě.

Celý ansámbl se ve čtvrtek přemístí pronajatým speciálním vlakem Gustav Mahler Express do Hamburku, kde koncert zopakuje. Přesun bude dokumentovat německý televizní štáb. V akustickém provedení bude symfonie uvedena také v klasické koncertní hale v Hannoveru.

Symfonie tisíců byla největší a nejdražší akci v šestašedesátileté historii mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, její náklady se odhadují zhruba na 9,5 milionu korun.

Kde jste mohli Osmou slyšet

Na Pražském jaru zazněla skladba zatím jen v roce 1993 v chrámu sv. Víta. V roce 2000 ji například řídil Eschenbach v pařížském provedení se 750 účinkujícími včetně 300 dětí. O dva roky později poprvé zazněla v podání Čínského filharmonického orchestru a v roce 2008 byla uvedena s tisícovkou účinkujících v kanadském Quebeku. Loni v Londýně ji pro zahajovací koncert festivalu BBC Proms nastudoval se Symfonickým orchestrem BBC jeho šéfdirigent Jiří Bělohlávek u příležitosti 150. výročí Mahlerova narození.

Sté výročí úmrtí Gustava Mahlera připomíná i hudební festival Hudba tisíců - Mahler Jihlava 2011, který dnes odstartoval koncertem žáků uměleckých škol z Chotěboře a Humpolce na Masarykově náměstí v Jihlavě.