Winton Train po dvou letech na Vyšehradě a v Londýně

Praha - Výstava Wintonovy vlaky je expozice unikátních fotografií a dokumentů o životě dětí, které před plynovými komorami zachránil bývalý bankéř Sir Nicholas Winton. Producentka Olga Menzelová Kelymanová jí dala podtitul Fotografie a dokumenty o životě dětí, které směly žít, a o historii, ze které se lidstvo dosud nedokázalo poučit. Ojedinělá výstava, která navazuje na projekt Winton Train 2009 - Inspirace dobrem, proběhne souběžně na Vyšehradě, v parku před Starým purkrabstvím, a v srdci Londýna – na Liverpoolském nádraží. Zpravodajský kanál ČT24 bude u toho a v sobotu 21. května od 16:30 odvysílá přímý přenos z vernisáže. Ve speciálním pořadu Wintonovy vlaky vystoupí autor výstavy Wintonovy vlaky, fotograf a režisér Jaroslav Brabec, „Wintonovo dítě“ Asaf Auerbach a předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miroslava Němcová.

Expozice bude zahájena sfouknutím svíček na dortu zachránce stovek československých, převážně židovských dětí Sira Nicholase Wintona, který v těchto dnech oslaví 102. narozeniny. 

Diváci v přímém přenosu také uvidí, jak české Wintonovy děti budou z Prahy blahopřát ke 102. narozeninám siru Nicholasi Wintonovi. Výstavu spoluzahajuje velvyslankyně Velké Británie v ČR Sian MacLeod a ČT24 její projev z Vyšehradu odvysílá živě. Ve studiu ČT24 bude spolu s moderátorkou Barborou Kroužkovou autor knihy Proč holocaust Jan Horník.  

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)


Ve stejný den (v sobotu 21. května) přinesou Události na ČT1 a ČT24 reportáž o průběhu výstavy Wintonovy vlaky přímo na londýnském Liverpoolském nádraží, kterou má zahájit sir Nicholas Winton. Účast přislíbili i anglický herec Jeremy Irons, filmový producent Barney Reisz nebo „Wintonovo dítě“ Lady Milena Grenfell-Baines.  

Nicholas Winton

zachránil 669 českých židovských dětí, když jim těsně před vypuknutím 2. světové války umožnil odjet speciálními vlaky z Československa do Anglie. Svým odvážným činem se nikdy nechlubil. Své tajemství neprozradil ani vlastní ženě Gretě, ta ale v roce 1988 přišla náhodou na půdě jejich domu na dokumenty, které se vztahovaly k příběhu. Winton je chtěl ze skromností sobě vlastní vyhodit, manželka je ale předala historičce Elizabeth Maxwelové, která zorganizovala setkání Wintona s „dětmi“ ve studiu BBC. Tehdejší emotivní záběry dojaly celý svět a z Wintona se stala známá a uznávaná osobnost. 

V roce 1997 našel režisér Matej Mináč v knize Perličky dětství Věry Gissingové zmínku o záchraně českých dětí, které byly odvezeny do Anglie a vychovány adoptivními rodiči. Příběh ho velmi zaujal a zakomponoval jej do filmu Všichni moji blízcí (1999, koprodukční film ČT, scénář Jiří Hubač). Poté natočil v koprodukci s Českou televizí dokument Síla lidskosti – Nicholas Winton (2001) a distribuční dokument Nickyho rodina (2010), jehož letošní světové premiéry (20. ledna) v Praze se osobně zúčastnil i Sir Nicholas Winton. 

Rok 2009 - Winton train: Praha - Londýn

Sedmdesát let po vypravení záchranných vlaků vyrazil v roce 2009 ve spolupráci s Českou televizí po stejné trase historický expres Winton Train. A v něm řada z pamětníků, kteří ji projížděli ještě jako děti, aniž by měli tušení, že jejich rodiny najdou smrt v nacistických vyhlazovacích táborech. V Londýně je na rozdíl od prvního příjezdu čekalo bouřlivé přivítání, ale také tehdy stoletý Nicholas Winton, který se pro mnohé z nich stal náhradním otcem. 

O dva roky později se na Liverpoolské nádraží (a také na Vyšehrad) vrací neobyčejná výstava Wintonovy vlaky, aby seznámila návštěvníky s nezveřejněnými snímky a dokumenty ze života Nicholase Wintona, ale především jím zachráněných dětí. Právě fotodokumentace z cesty Winton Train 2009 tvoří významnou část expozice. Autory fotografií jsou například i Karel Cudlín, Bohdan Holomíček a Jan Šibík. Výstava nabídne také materiály významných světových muzeí a archivů a množství snímků a dokumentů ze soukromých archivů „Wintonových dětí“. 

Autor výstavy ji pojal jako svědectví o době předválečného vývoje v Evropě, který fatálně ovlivnil životy rodin Wintonem zachráněných dětí. „Ohromila mne neuvěřitelná statečnost rodičů, kteří v době pogromů, nenávisti a jasné předzvěsti války dokázali svým dětem darovat to nejdražší, co měli - šanci na život. Sami pak ve většině případů zahynuli, aniž se kdy se svými dětmi setkali. Nesmírně mne zaujaly osudy 20 českých dětí, které se po letech vrátily do rodné země, která jim byla povětšinou cizí a nepřátelská. Útrapy, které zažily v předválečné době, se pak zopakovaly v době poúnorové,“ uvedl. 

Výstava potrvá na pražském Vyšehradě do konce července a v Londýně do 30. června. V obou lokalitách je přístupna veřejnosti zdarma. Poté má putovat po německých městech včetně Berlína, na Nový Zéland, do Izraele a New Yorku.

  • Z výstavy Wintonovy vlaky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2561/256087.jpg
  • Z výstavy Wintonovy vlaky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2561/256086.jpg
  • Z výstavy Wintonovy vlaky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2561/256085.jpg
  • Odjezd do Anglie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1392/139192.jpg
  • Nickyho rodina (2011, režie: Matej Mináč) zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2294/229358.jpg
  • Nicholas Winton autor: Vondrouš Roman, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2260/225942.jpg