Horečka muzejní noci

Plzeň – Noční prohlídku muzeí a galerií umožní posedmé Festival muzejních nocí. Prohlídky stálých expozic a výstav, doprovodné a kulturní programy i mimořádné a nečekané zážitky a sekávání čekají na noční návštěvníky od 20. května do 11. června. Slavnostní zahájení festivalu proběhne už počtvrté v prostorách Západočeského muzea v Plzni. Noční návštěvy muzeí a galerií pak o tři neděle později uzavře Pražská muzejní noc.

Muzejních nocí se ovšem neúčastní již pouze muzea a galerie, ale ve spolupráci s nimi také města, knihovny, divadla a další subjekty. Během muzejní noci vystupují divadelní a hudební soubory, řemeslníci, výtvarníci, své dveře otevírají správci památkových objektů. Nabídka je pestrá, protože každá instituce pojímá muzejní noc po svém. Společné je ovšem to, že na většinu akcí bývá vstup volný.

Galerijní a muzejní noc ve Zlíně (v pátek 20. května od 19:00 do půlnoci) nabídne 19 zastávek. Kromě výstav Krajské galerie výtvarného umění láká návštěvníky například na světelnou projekci na Domu umění, „velké noční kopírování“, kdy si lidé budou moci nakreslit část obrazu, nebo na možnost podílet se na vzniku 'jednoho velkého díla', které vzejde z otisků bot jednotlivých tvůrců. Muzeum pořádá třeba četbu starozlínských pověstí, zpívání lidových písní, promítání starých filmů o Zlínu a prohlídky malenovického hradu. Noční oblohu budou moci pozorovat návštěvníci zlínské hvězdárny.

Divadelní triky, filmové projekce, stezka odvahy pro děti nebo šumná procházka nočním městem budou součástí Ostravské muzejní noci. Uskuteční se v sobotu 21. května a zapojí se do ní 26 muzeí a institucí, které budou otevřeny od 17:00 až do půlnoci. Nejvíce zastávek muzejní noci bude v centru Ostravy, ale akce se rozprostře po celém městě. Nejvzdálenějšími body budou Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy v Krásném Poli, Důl Michal v Michálkovicích a Landek park v Petřkovicích. Muzejní noc zavítá i do Národního divadla moravskoslezského. Na sobotu připravilo speciální expozici v provozní budově za Divadlem Antonína Dvořáka. „Bude ve speciálním prostoru, kterému říkáme dekorační tunel. Je to veliký prostor, kam vjede celý kamion, a my do něj připravíme expozici z dekorací, rekvizit a kostýmů z různých inscenací,“ prozradila mluvčí divadla Kateřina Ondřejková s tím, že expozici oživí divadelní efekty, jako je třeba sněžení a nečekané vstupy herců.

Pardubickém kraji se do Festivalu muzejních nocí zapojí celkem 15 organizací. Sérii akcí odstartuje 20. května III. litomyšlská muzejní noc, festival skončí 20. června muzejní nocí Městského muzea ve Skutči na Chrudimsku. Většina muzeí nabízí veřejnosti v určitý den večerní a noční prohlídky. Vypravit se tak lze například 27. května od 19:00 do půlnoci do keltské expozice v zámku v Nasavrkách na Chrudimsku, pardubický zámek zase bude mít 25. května speciálně nasvícená a ozvučená nádvoří, rytířské sály, zámeckou věž i hradby, uskuteční se hudební, taneční a divadelní vystoupení. Některé organizace připravily také zábavní program pro děti. Letohradské muzeum uvede 27. května pohádku v parku. V Ottendorferově domě ve Svitavách se bude 4. června provádět v dobových kostýmech. K muzejnímu festivalu se připojila i Východočeská galerie v Pardubicích.

O programu jednotlivých muzejních nocí informují společné internetové stránky.

Festival muzejních nocí je v Česku součástí oslav Mezinárodního dne muzeí, který připadá na 18. května. Celorepublikovou akci pořádá od roku 2005 každoročně Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR a Národním muzeem. Ke vzniku festivalu vedl úspěch první muzejní, pouze pražské noci v roce 2004.