Wintonovy děti zveřejňují své příběhy

Praha - Příběh Sira Nicolase Wintona je stále aktuální. Nicméně nejde jen o příběh, neboť záchrana skoro sedmi stovek dětí, jež Winton dokázal uchránit před plynovými komorami, je něco víc. Avšak Nicolas Winton nebyl sám – lidé kolem něj neváhali, aby pomohli schovat děti před Hitlerovým běsněním. Ale je to také příběh těch dětí, toho jak žily a co dokázaly včetně pomoci ostatním lidem. To vše přináší výstava Wintonovy vlaky, která prostřednictvím unikátní expozice fotografií a dokumentů o životě dětí přináší osudy těch, jež díky Nicolasi Wintonovi unikly plynovým komorám.

Jednou ze zachráněných byla i Eva Krušinová, která loni zemřela

Ze tří sourozenců do Londýna dojela pouze Eva. Bratři měli sestru následovat v zářijovém Wintonově vlaku. Ten ale bohužel neodjel. Na Wilsonovo nádraží dceru doprovázel otec. Eva, jako jedna z nejstarších, měla za úkol pečovat ve vlaku o malé děti. V Anglii později získala diplom ošetřovatelky. Do Československé státní školy ve Walesu se dostala jako zdravotní sestra a zde se seznámila s profesorem angličtiny Krušinou. V roce 1943 se Krušinovým narodila dcera. Po návratu do Československa v roce 1945 se Eva setkala s oběma bratry, kteří prožili válku v koncentračních táborech. Maminka zahynula kdesi v Polsku, otec při pochodu smrti z Osvětimi.

Wintonovy vlaky (zdroj: ČT24)

Dagmar Šímová - účastnice londýnské vernisáže

Dáša přijela do Anglie 1. července 1939, bylo jí 11 let. Měla v Londýně dva strýčky, z nichž jeden vedl pobočku dědečkovy české stavební firmy. Ve škole se výborně učila, a tak zvládla maturitu na Oxfordu. Ke konci války navštěvovala Československou státní školu ve Walesu. Do Prahy se vrátila prvním repatriačním transportem v roce 1945 – bombardérem, v prostoru pro bomby. Chtěla nalézt údajně žijícího otce. Matka zahynula v Terezíně. Po roce pátrání zjistila, že ani otec nežije, v roce 1944 byl zavražděn v Osvětimi. Holocaust připravil Dášu o 69 nejbližších příbuzných. Dostávala 600 korun sirotčího důchodu.

Jednou z obětí Hitlerova plánu byla i rodina Asafa Auerbacha

Rodiče Asafa Auerbacha pocházeli z Československa a do Izraele se vystěhovali v roce 1922. Ze zdravotních důvodů se v roce 1930 vrátili zpět do Československa. Asaf a jeho bratr Ruben odjeli vlakem z Prahy 17. července 1939 a novým domovem se jim stal sirotčinec ve městě Stoke on Trent. Zdejší komunita dětí z českých zemí byla v té době pravděpodobně největší v Anglii. Jeho rodiče zahynuli v Osvětimi.

  • Eva Krušinová s bratry autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2565/256424.jpg
  • Z výstavy Wintonovy vlaky - Dagmar Šímové - účastnice londýnské vernisáže autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2565/256422.jpg
  • Z výstavy Wintonovy vlaky - jednou z obětí Hitlerova plánu na vyvraždění evropských židů byla i rodina Asafa Auerbacha autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2565/256421.jpg