Nová bondovka se drží Fleminga

Londýn - Nejnovější příběh Jamese Bonda se odehrává v roce 2011 převážně v Dubaji a slavnému agentovi 007 je stále něco přes třicet, prozradil autor poslední knihy o Bondovi Američan Jeffery Deaver. Známého amerického autora thrillerů vybrali dědici Iana Fleminga, duchovního otce Jamese Bonda. Zatím poslední bondovka nazvaná Carte Blanche vyjde v Londýně 26. května, současně i v elektronické podobě a jako audio kniha. V českém překladu se kniha objeví na pultech v červnu pod titulem Nula stupňů volnosti.

Deaver má na kontě 26 vlastních knih a podle listu The Times, který zveřejnil ukázky z poslední bondovky, se poučil Flemingovým stylem. Kniha je podle deníku hutná, konkrétní a věnuje pozornost detailu a jazyku.

V rozhovoru s listem připustil, že fanoušci, kteří znají jen filmy o Jamesi Bondovi, mohou být překvapeni. „Většina lidí zná Bonda hlavně z filmů. Já jsem se však při formování jeho postavy vrátil k Flemingovým knihám, které vycházely od roku 1953 do poloviny 60. let,“ řekl Deaver.

Rozhovor s Pavlem Mandysem (zdroj: ČT24)

Všech 14 knih, které Fleming o Bondovi napsal, přečetl, už když mu bylo jedenáct. Přes tuto důvěrnou znalost si Američan Deaver musel dát pozor, aby Angličan Bond zněl dostatečně přesvědčivě. Při přípravě na psaní Carte Blanche prý proto četl scénáře anglických televizních seriálů - o špionech (Spooks) i o běžných lidech (Coronation Street a EastEnders).

Deaver je dalším v řadě autorů, kteří po Flemingovi (1908-1964) napsali knihy o agentovi 007. Před ním to byli Kingsley Amis, John Pearson, John Gardner, Raymond Benson a naposledy Sebastian Faulks. Po celém světě se prodalo již na 100 milionů knih o Bondovi.

„Děj se odehrává v roce 2011, Bondovi je stále něco přes třicet, stejně jako v první knize Casino Royal před skoro 60 lety,“ dodal spisovatel. Podle něj je Bond jako ve Flemingových knihách veteránem královského námořnictva, ovšem má za sebou zkušenosti z Afghánistánu.

"Zachoval jsem Jamese Bonda přesně takového, jak ho Ian Fleming stvořil. Zachoval jsem i jedinečnou náladu, kterou autor vnesl do svých knih, ale zároveň jsem do textu zakomponoval i to, co je typické pro můj literární styl: detailní průzkum, rychlý spád a překvapivé zvraty." /Jeffery Deaver/

Pozadím děje je i válka na Blízkém východě a současné ekonomické problémy. „Bylo pro mě důležité, aby kniha byla relevantní a zakotvená v realitě,“ prohlásil Deaver.

James Bond v novém příběhu jezdí v automobilu Bentley Continental GT, podobně jako v několika Flemingových knihách, i když později byl spojován především s další britskou automobilkou Aston Martin. Bentley také spolu s nakladatelstvím Hodder & Stoughton vydává omezenou sérii Carte Blanche. Kniha bude stát 1000 liber (28 tisíc korun), je vázaná v kůži, má aluminiový obal ve tvaru vozu Bentley a v něm zatavenou střelu ráže devíti milimetrů.