Chaloupkovi se stýská po zvířatech, tak se těšte na gorily

Praha - Milovník přírody, a to nejen zvířecích miláčků, ale i flóry a přírodních rezervací. Řeč je o filmaři Václavu Chaloupkovi, který se proslavil zvířecími večerníčky, ale v poslední době také seriálem Minuta přírody, jeho dílů natočil tisíc. Nyní se mu ale začalo stýskat po zvířatech, proto má v hlavě další zvířecí seriál, tentokrát o gorilách, a vypravit se za nimi hodlá kam jinam než do pražské zoo. Ale to nebude všechno – natáčet se má i v opravdové přírodě, v Kamerunu, kde žijí gorily nížinné.

Minuta přírody je pořad, který se vysílá 365 dní v roce. „Nejstarší díly jsou natočené 10 až 12 dní předem, což znamená, že já nemůžu onemocnět,“ vysvětlil filmař své počáteční obavy z natáčení. Nicméně nakonec převládla jeho láska k přírodě a Chaloupek se tak do celého projektu pustil. „První rok jsme dělali takové ty obyčejné kytky a zvířata. Pak jsme se rozhodli představit přírodní rezervace, přírodní památky, národní parky. Těch už jsme natočili 350 a vzhledem k tomu, že jich máme dva tisíce, jedná se o nevyčerpatelný materiál,“ dodal filmař pro Studio 6.

Chaloupek o vztahu lidé a zvířata

Všechny zvířecí večerníčky dělal proto, aby lidé našli ke zvířatům lepší vztah: "Já jsem přesvědčen o tom, že vztah lidí ke zvířatům se mění." Úplně tak se svými zvířecími příběhy nekončí. „Chtěl bych se z naší přírody přesunout do Afriky a natočit exotické večerníčky. Byly by to pro změnu africké zvířecí pohádky,“ plánuje.

Rozhovor s Václavem Chaloupkem (zdroj: ČT24)

Václav Chaloupek by rád natočil cosi i o hmyzu, nicméně na to není čas. Na film typu Mikrokosmos u nás není čas a chybějí i peníze, myslí si filmař. V hlavě mu ale straší jeden sen – natočit celovečerní film, ve kterém by hrála spousta zvířat, medvíďata by hrála hlavní roli. „Zcela určitě vím, jaká zvířata by tam nehrála a některá by se tam objevovala jen epizodně. Dodnes tvrdím, že bažanti jsou krásní ptáci. My jsme s nimi točili dva měsíce, ale jsou to blbý slepice,“ přibližuje Chaloupek své vysněné plány a dodává další prožitky z natáčení se zvířaty. „Velká práce byla s ježky, ale tam spíš byl problematický casting. Museli jsme vybrat ježky, kteří se nebojí člověka a hned se nezatočí, protože pak všichni čekají, až se rozbalí,“ vzpomíná. 

A co na něj teprve čeká? V hlavě už má nový zvířecí seriál či večerníček. Tentokrát chce diváky zavést do Afriky. V novém projektu by hlavní roli hrály gorily z pražské zoo. Ty mají věhlas nejen u nás, ale i v zahraničí. Druhý důvod, proč právě gorily, je ten, že jsou lidem nejbližší. Jejich prostřednictvím je tak snadné ukázat i další africká zvířata. S televizním štábem se hodlá vypravit do Kamerunu, kde se bude snažit dostat před kameru gorily nížinné. "Já doufám, že to vyzní optimisticky, což by znamenalo, že pro ty gorily je na světě místo. A že se někdy z těch zoo budou moci vracet zpět do Afriky.