Talentovaný pan Dylan

Washington/Praha - Americký písničkář Bob Dylan má za sebou padesátiletou hudební kariéru a za tu dobu napsal přes 500 písní a prodal přes 74 milionů kopií svých 45 alb. Jeho vliv již dávno překročil hranice hudby - je rovněž uznávaným literátem, hrál v několika filmech a také maluje. Ve svých angažovaných vystoupeních se stavěl za lidská práva a proti válce, stal se hrdinou revoltující mládeže a jeho písně jako Blowin'in The Wind nebo The Times are A'Changin' patří mezi nesmrtelnou klasiku. V roce 1965 však prodělal k nelibosti části fanoušků klíčovou hudební proměnu. Začal hrát s rockovou kapelou a v textech se také více zabýval osobními prožitky.

Dylan se narodil 24. května 1941 jako Robert Allen Zimmerman v Duluthu ve státě Minnesota v židovské rodině s kořeny v carském Rusku. Jeho první hudební láskou bylo country, postupně ale přešel k folku a blues. Jeho osobní život poznamenal rozvod v roce 1977. Druhé manželství, které se rozpadlo v roce 1992, bylo až do roku 2001 tajemstvím. Stejně tak fanoušci jen tušili, kolik má vlastně dětí a že má problémy s alkoholem.

Dylan hrál v několika filmech, například ve westernu Pat Garrett a Billy the Kid, je držitelem několika cen Grammy, Zlatého glóbu a Oscara. V roce 1988 byl uveden do rokenrolové síně slávy a v roce 2008 jako první rockový hudebník v historii obdržel Pulitzerovu cenu za vliv svých textů na populární hudbu a americkou kulturu. „Dylanovy písničky jsou natolik silné, že oslovují pořád nové a nové generace,“ poznamenává hudebník a publicista Ondřej Konrád. Na čem zpěvák stále až úzkostlivě lpí, je diskrétnost. Rozhovory dává zřídka, na koncertech se nenechává fotit.

Dylanovu koncertní vášeň už těžko někdo překoná. Zatímco jeho kolegové roztřeseným a unaveným hlasem rádi vyprávějí o tom, že po roční šňůře si potřebují nutně odpočinout, Dylan koncertuje nepřetržitě již více než 20 let. V roce 1988 se vydal na své Nikdy nekončící turné (Never Ending Tour) a je na něm dodnes. Ročně to znamená kolem stovky koncertů na všech možných světadílech. Během června ho tak čeká několik koncertů v Evropě, aby se hned přesunul do USA. Kritiku si tento autor slavných protestsongů z 60. let nedávno vysloužil vystoupením v Číně. Po něm totiž musel čelit spekulacím tisku, že nechal čínské úřady cenzurovat své vystoupení.